Team UCT loopt voorop in deel van Roparun

EMMELOORD  - De Roparun is een jaarlijkse 530 kilometer lange hardloopestafette voor het goede doel van Parijs naar Rotterdam in het Pinksterweekeinde. Acht lopers wisselen elkaar twee dagen lang non-stop af. Teams verzamelen in de aanloop naar het evenement sponsorgeld voor palliatieve zorg voor kankerpatiënten: “Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven” is het motto van de Roparun.

Team UCT Emmeloord deed dit jaar voor het eerst mee met de Emmeloorders Stephan Jongstra (loper), Jolanda Pater (loper), Richard Verhoef (loper), Rick Willemsen (fietser), Manon Drenth (fietser), Henk Jongstra (chauffeur), Eric de Graaf (chauffeur), Rob Menger (chauffeur), Jolanda Verhoef (cateraar) en Marjolein van Meijel (cateraar). Vanuit Urk werd het team aangevuld met Maarten Jonkers (loper), Roelof Jonkers (loper), Hessel Romkes (loper), Jan Jongman (loper), Matthias Ester (fietser), Klaas Molenaar (fietser) en de sportmasseurs Kirsten Verhoeff en Jelle Romkes. Peter-Paul Frijlink (loper), Marileen de Jong (fietser), Sylvia Walter (fietser) en Linda Schwering (cateraar) uit respectievelijk Creil, Nagele, Hoorn en Marknesse maakten het team compleet. Zaterdagmiddag en –avond gingen de 208 verschillende teams in een enorm feestgedruis van start en werden elke vijf minuten een paar teams ‘losgelaten’.

Team UCT mocht om 14:30 starten en zou naar verwachting rond 13:00 maandagmiddag finishen in Rotterdam. Team UCT heeft een bijzonder fit team, maar slechts drie lange afstandslopers pur sang en verbaasde de organisatie van de Roparun en zichzelf door veel harder te lopen dan gepland. Een gemiddelde snelheid van ruim 12 kilometer per uur zorgde ervoor dat vanaf Antwerpen tot aan het laatste checkpoint in Rotterdam, team UCT eenzaam vooraan liep.

‘Gekkenhuis’

Eenzaam is hierin eigenlijk niet het goede woord, want de Roparun kenmerkt zich door spectaculaire feesten in de doorkomststeden. In Antwerpen bezorgde het team de wethouder sport een leuke maar zware avond door hem, op zijn verzoek, een stukje te laten meelopen. Ook in doorkomststeden als Zele en Ossendrecht is het de hele avond en nacht een ‘gekkenhuis’. In de buurt van Rotterdam werd het toch wel heel stil omdat het team inmiddels bijna drie uur voor liep op schema. De checkpoints zorgden voor een door de organisatie opgelegde vertraging van eerst 13 minuten en later een extra.

De laatste tien kilometers moesten verplicht worden afgelegd achter een langzamer team om te voorkomen dat er een team zou aankomen voor de opening van de finish. Enkele kilometers voor de finish werden de teams voorbij gedenderd door de winnaar van de race, team KMA, dat met een gemiddelde snelheid van 16 kilometer per uur een hele late starttijd had goedgemaakt. Team UCT mocht daarachter trots als tweede finishen. Trots is het team ook op de ruim tienduizend euro dat het heeft kunnen inzamelen voor het goede doel (doneren kan nog steeds via www.teamuct.nl).