Scandinavië in de polder

Schokland - Voor de zevende keer vindt zaterdag 26 en zondag 27 mei op Schokland de Scandinavië Markt plaats. De organisatie is in handen van Museum Schokland.

De zevende editie van de markt staat opnieuw garant voor een sfeervol weekend op het Unesco Werelderfgoed Schokland. Er is een groot aanbod van alles waar Scandinavië zo bekend om is.

Verspreid over het museumterrein staan ruim zestig stands met alles op het gebied van wonen en design, outdoor en reizen, lekker eten en mode en handvaardigheid. Er zijn lezingen, workshops en is er live muziek. Daarnaast is er ook voor kinderen genoeg te beleven. Op beide dagen is de markt toegankelijk van 10.00 tot 17.00 uur. Er wordt entree gevraagd, dit is inclusief toegang tot het vernieuwde museum.

De Scandinavië markt is een gezellige dag uit voor het hele gezin. Naast de markt vol Scandinavische producten zijn er diverse workshops voor jong en oud. Ook zijn er de hele dag door interessante lezingen over Scandinavië. Een van de spreeksters is Tineke Jorissen. Zij is docente en vertaalster Zweeds en vertaalde onder andere de Millennium-trilogie van Stieg Larsson. Zij geeft een fotolezing over IJsland alsook een lezing over de bewoners van Lapland, de Samen. Cultuur- en Mentaliteitshistoricus Constant Hoogenbosch vertelt in zijn lezingen over de Noordse mythologie en de inzet in grote en kleine films. Verspreid over het museumterrein klinkt er Scandinavisch muziek met medewerking van Speelduo Ephraim, Duo Noordwest en Parhasard.

Bezoekers van de Scandinavië Markt kunnen ook de nieuwe presentatie van Museum Schokland bekijken. In deze presentatie gaat de bezoeker letterlijk op ontdekking door de geschiedenis van het gebied Schokland, reeds in 1995 door UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed. De bezoeker bewandelt een tijdspad vanaf het ontstaan in de voorlaatste ijstijd, ontdekt alles over 10.000 jaar bewoningsgeschiedenis, het zware eilandleven en de strijd tegen het water. De presentatie sluit af bij het moment toen Schokland uiteindelijk, na de drooglegging, een eiland op het droge werd. Nieuw in de expositie zijn de vele doe-dingen voor kinderen. Zij kunnen aan de slag als een archeoloog, of bedenken als dijkwerker hoe het wassende water tegen te houden. Een echte paalworm op sterk water valt ook in de smaak bij de jonge bezoekers. Bijzonder is de interactieve zandbak.

In de voorverkoop is een kaartje een goedkoper. Voor kinderen tot en met vijf jaar is de toegang gratis, kinderen van zes tot en met elf jaar betalen niet de volle prijs. Bezoekers met een Museumkaart krijgen ook korting. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.museumschokland.nl of aan de kassa van het museum en via de kassa van Theater ’t Voorhuys.