Vlinders tellen in Kuinderbos

Bant - Het Kuinderbos is één van de grootste wilde vlindertuinen van Nederland. Wie dat met eigen ogen wil zien kan zondagmiddag 5 augustus meedoen aan de grote vlindertelling.

De telling, die voor de derde keer wordt gehouden door boswachter Harco Bergman van Staatsbosbeheer, is onderdeel van de landelijke tuinvlindertelling van De Vlinderstichting.

Bergman zoekt voor deze telling mensen die het leuk vinden om mee te doen. Het is niet nodig hiervoor speciale vlinderkennis te hebben. Wel een gemotiveerde instelling. Zowel ervaren vlinderaars, als leken en kinderen zijn welkom om mee te doen.

De dag wordt afgetrapt door Kars Veling van de Vlinderstichting, die laat zien welke vlindersoorten er in het Kuinderbos voorkomen en waar je op moet letten om ze te herkennen. Vervolgens gaan de deelnemers aan de telling in kleine groepjes de telling doen. Dit gebeurt op dertig telroutes, verspreid over het gehele Kuinderbos. Ervaren vlinderaars worden gekoppeld aan mensen die minder vlinderkennis hebben. Iedereen krijgt een vlinderzoekkaart die hij of zij mag houden om thuis verder te speuren. Na afloop van de telling is er een kampvuur waar kinderen broodjes mogen bakken. Ondertussen worden de telgegevens verzameld zodat de telresultaten meteen bekend gemaakt kunnen worden.

Boswachter Harco doet veel om het Kuinderbos voor vlinders aantrekkelijk te maken en te houden, zoals bosrandenbeheer, gefaseerd maaien, maaien en afvoeren en de begrazing afstemmen op vlinders. Dat heeft zijn uitwerking, want het Kuinderbos is inmiddels vele vlindersoorten rijk. Er zijn bijna dertig soorten dagvlinders in het Kuinderbos gevonden. Tijdens de vlindertelling in 2017 telden ongeveer 100 vrijwilligers 1.691 vlinders van 21 verschillende soorten.

De telling vindt plaats van 13.00 tot ongeveer 16.00 uur. Vooraf aanmelden is noodzakelijk. Dit kan door een e-mail te sturen naar h.bergman@staatsbosbeheer.nl. Bij de aanmelding dient het aantal volwassenen en kinderen te worden vermeld en ook of iemand veel of weinig vlinderkennis heeft. Na aanmelding volgt een bevestigingsmail. Circa twee weken voorafgaand aan de telling volgt een mail met nadere informatie over de telling.