Venose palingrookwedstrijd beleeft tiende editie

Vollenhove - Het palingroken behoort in Vollenhove tot de oude ambachten die nog steeds uitgeoefend wordt. Om de aandacht voor dit 'oude' vakwerk levend te houden wordt op zaterdag 26 mei voor de tiende keer de Venose palingrookwedstrijd georganiseerd bij Bar en Grill de Doppe.

Vanaf 12.00 uur zetten de deelnemers hun rooktonnen en -kasten klaar op het Hollandse Plein in de Kerkstraat. Om 13.00 uur wordt aan iedere deelnemer drie wedstrijdpalingen uitgedeeld en kan de wedstrijd beginnen. Om 17.00 uur moet iedere roker twee van de drie wedstrijdpalingen inleveren bij de jury. De jury zal de paling keuren op smaak, gaarheid, kleur en zoutgehalte. De feestelijke prijsuitreiking volgt rond de klok van 18.00 uur en krijgt de winnaar een mooie trofee overhandigd.

Naast het roken voor de wedstrijd wordt er ook andere vis gerookt ter demonstratie (en verkoop) aan de bezoekers. Deze dag geurt de Kerkstraat dan ook heerlijk naar smeulend hout en gerookte vis. Ook wordt het Voorpoortplein deze dag feestelijke geopend.