STOPPELS

Stelt u zich deze situatie eens voor: u zit in de tuin, heerlijk in de zon, en opeens hoort u het luchtalarm afgaan. Hè, denkt u verbaasd. Het is toch niet maandag, de eerste dag van de maand?

Nee, het is gewoon woensdag. U loopt toch maar naar binnen en doet de televisie aan. U ziet zeer verontrustende beelden met de mededeling dat iedereen binnen moet blijven en dat de deuren en ramen gesloten moeten blijven.

Gatver, denkt u. Wat is dit nou? U belt uw broer op en vraagt dat hij het ook gezien heeft op tv. Ja, en hij heeft ook al gehoord dat er honderden bommen op de Afsluitdijk zijn gegooid en dat het een kwestie van een paar uur is voordat de Noordoostpolder onderstroomt. Er is geen redden meer aan.

Een ander scenario: u zit nietsvermoedend te werken achter uw computer. Opeens komen er vijf mannen in uniform met zeer veel geweld binnenstormen. U schrikt zich dood!

‘Wat is hier verdorie aan de hand?’ vraagt u in al uw onschuld. Er wordt op een barse toon gezegd dat u verdacht wordt van illegale schrijfwerkzaamheden. Zonder enige discussie wordt u hardhandig meegenomen en in een politiebusje gegooid. Diezelfde dag zit u in een vochtige cel met alleen een bed en een emmer met daarnaast een rol toiletpapier. De volgende ochtend wordt u weer hardhandig meegenomen maar nu naar een andere cel. U wordt in een stoel gezet en stevig vastgebonden. Er wordt met luide stem verkondigd dat gebleken is dat u columns schrijft met anti-Nederlandse geluiden. U zegt met al uw kracht: ‘Nee nee dat is niet waar’. Te laat, uw vingernagels worden er al uitgetrokken.

Deze scenario’s zijn natuurlijk bedacht maar echt waar, laten we alsjeblieft onze vrijheid vieren want in andere landen is dit niet zo vanzelfsprekend.