April was uitzonderlijk warme maand

EMMELOORD - Sinds het begin van de historische waarnemingen in 1706 was april landelijk gezien maar twee keer warmer dan dit jaar.

De gemiddelde temperatuur is in De Bilt uitgekomen op 12,2 graden tegen 9,2 graden normaal. Alleen 2007 en 2011 waren met een gemiddelde van 13,1 graden nog warmer. Het maandgemiddelde in de Noordoostpolder is uitgekomen op 11,8 graden. Lager dan in De Bilt. Reden is onder andere dat hier wel eens verkoeling vanaf het IJsselmeer optrad. Een westelijke wind is in deze tijd van het jaar geen warme hoek.

Iets minder zon

Op 19 april was de warmste dag. Het KNMI-weerstation van Marknesse gaf 28,5 graden aan. Lelystad kwam zelfs bijna tot 30 graden. Erg bijzonder voor april. In onze polder kwam het 3 keer tot een zomerse dag (boven de 25 graden). De hele maand april heeft 61,5 millimeter regen gehad. Dat is wel boven normaal. Normaal valt er ongeveer 42 millimeter. Ondanks dat het zo'n warme maand was zou je denken dat het ook heel erg zonnig was, maar dat was zeker niet het geval. 189 uur zon tegen 195 uur normaal. Iets lager dan het gemiddelde. Mei staat inmiddels op de kalender. Volgende week lijkt er opnieuw een warme periode aan te komen.