‘Het is bizar mooi geworden’

SCHOKLAND - Museumrestaurant Schokland heeft een enorme metamorfose ondergaan. ‘Het is bizar mooi geworden’, zegt Dennis Goossens die het pand voor een langere termijn huurt van het Cultuurbedrijf Noordoostpolder.

Vorig jaar betrok de uitbater van het Wapen van Ens de horecaruimte op het Werelderfgoed Schokland. Toen werden er enkele aanpassingen verricht, maar de afgelopen winterperiode is het pand helemaal gestript en heringericht. Het restylen werd gedaan samen met Yoni Evers Interieur Design. ‘We hebben samen lopen sparren. Ik met mijn horeca inzicht en zij met haar vrouwelijke eigentijdse kijk op design. We hebben elkaar aangevuld en versterkt en het resultaat mag er meer dan zijn, we zijn er super trots op’, zegt Goossens.

Nieuwe plafonds, vloeren en een compleet nieuwe restaurantinrichting, die veel kleuriger is geworden, zorgen voor een eigentijdse frisse uitstraling. Waarbij Goossens opmerkt dat het naast praktisch ook nog erg sfeervol is. Daarnaast wordt het terras verdubbeld tot bijna 100 stoelen. Goossens kon met het opwaarderen van het restaurant ook niet achterblijven. Eerder dit jaar werd de nieuwe expositieruimte in het museum al geopend en met de miljoenen die geïnvesteerd worden in Schokland is er een enorme potentie voor het restaurant. ‘We zijn op het juiste moment op de juiste plek’, stelt Goossens.

Het restaurant wordt bestierd door een complete Enser crew, die bestaat uit bedrijfsleidster Shanna Buijsman, assistent-bedrijfsleidster Elvira Kramer en chef-kok Ernst Jan Timmer. Het vernieuwde museumrestaurant vormt samen met het museum Schokland een visitekaartje van Schokland. ‘Ons doel is om mensen een heel goed gevoel te geven over Schokland en dat ze als ambassadeurs Schokland verlaten en enthousiast door vertellen hoe leuk het er is. We willen per slot van rekening ten slotte van 35.000 bezoekers nu naar 50.000 bezoekers per jaar.’

Ook de kaart is mee gegaan op de vernieuwingsgolf. De koffie die geschonken wordt komt van ter plekke vers gemalen biologische Italiaanse espressobonen. Bij de koffie wordt de Schokkerbrok, een bosvruchten kruimelgebakje naar recept van Timmer, graag geserveerd. Verder staat het Herefordrund dat op Schokland graast en 100 procent biologisch is op de kaart en ontbreekt de haring niet. Dat was toen Schokland nog een eiland was bijna dagelijkse kost voor de inwoners.

Het restaurant is op maandag gesloten, behalve in juli en augustus, en open van 10.00 tot 17.30 uur. Ook kunnen er feesten en partijen gehouden worden in de avonduren, maar ook overdag. Trouwgezelschappen kunnen na de plechtigheden in het historische kerkje zo oversteken naar het restaurant. Al blijft het restaurant tijdens de museumuren altijd open voor bezoekers, benadrukt Goossens de naam museumrestaurant.

Cees Walinga