Wereldtop komt naar Ens

ENS - Stichting Aanzet staat in gewonnen positie. De financiering van de Word Cup dammen is rond en er hebben zich al tachtig deelnemers, onder wie veel wereldtoppers, ingeschreven. Ens is straks voor even de damhoofdstad van de wereld.

Restaurant Het Wapen van Ens is van 18-24 juni het epicentrum van de damsport. ‘Het kan niet meer kapot. De spelers moeten het verder doen’, zegt Bart Jonker, samen met IJsbrand Haven de drijvende kracht achter het Open Flevoland World Cup Tournament, zoals het toernooi officieel heet. Het duo is trots op het binnenhalen van de vette vis, die het toernooi is. Er worden vier World Cup-toernooien per jaar georganiseerd. In december is de finale in China. Prijzenpot: 400.000 euro.

Middelpunt

Geen wonder dat veel toppers graag willen meedoen, want dat vergroot de kansen om aan de finale mee te mogen doen en via deelname aan World Cups komen dammers eerder in aanmerking voor het WK. De andere drie toernooien in 2018 zijn in Hongarije, Polen en Azerbeidzjan. En in juni is dus Ens een dikke week het stralende middelpunt van de damwereld. ‘Dennis is een van de vaste sponsors. We raakten aan de praat en zeiden: waarom niet in Ens?’, zegt IJsbrand Haven.

Honderd dammers

Dennis is Dennis Goossens, eigenaar van Het Wapen van Ens, dat over voldoende ruimte beschikt om alle deelnemers te herbergen. Jonker en Haven gaan ervan uit, dat uiteindelijk rond de honderd dammers zullen meedoen. ‘Bart is als een tweede vader voor me’, zegt Goossens. ‘Hij is enthousiast over het dammen en dat werkt aanstekelijk. Ik vind het hartstikke leuk om zo’n prestigieus toernooi in huis te hebben.’

IJsbrand Haven en Bart Jonker zinspeelden op een nieuw avontuur nadat ze de afgelopen jaren NK’s, WK’s en wereldrecordpogingen (blind)simultaan hadden georganiseerd in Emmeloord en op Urk. Hun nieuwe missie werd het organiseren van een World Cup-toernooi. ‘We waren een beetje klaar met die andere toernooien. Telkens veel van hetzelfde’, aldus Haven. ‘En er was wat gezeur over prijzengeld. We hebben goede contacten met de dambond, dus het was snel voor elkaar.’

Het kostte het tweetal weinig moeite om aan de eisen wat faciliteiten en financiering betreft te voldoen. Provincie Flevoland is ook blij met het initiatief en de locatie. ‘De provincie ziet graag dat niet alleen in Almere en Lelystad grote sportwedstrijden worden georganiseerd’, weet IJsbrand Haven. Het duo van Stichting Aanzet staat er goed op in de damwereld. Geen toernooien in achterafzaaltjes, maar op A-locaties, ze voeren een no-nonsense beleid en ze zorgen goed voor bestuurders en sponsors.

Alle wereldtoppers

Veel wereldtoppers zijn over anderhalve maand bij elkaar in de Noordoostpolder. Een greep uit de grote namen: de internationale grootmeesters Alexander Georgiev (9-voudig wereldkampioen), Kees Thijssen (5-voudig Nederlands kampioen), Aleksej Tsjizjov (10-voudig wereldkampioen), Nederlands kampioen Martijn van IJzendoorn en Jean Marc Ndjofang (oud-kampioen Afrika en ex-recordhouder kloksimultaan.

Als vanouds verzorgt Paul Oudshoorn het deskundige commentaar bij de partijen, die via internet real time over de hele wereld te volgen zijn. In Het Wapen van Ens zijn de partijen op een demobord in de grote zaal te zien. De dammers spelen negen partijen in zeven dagen volgens het Zwitsers systeem. Twee dagen dus met dubbele partijen. De deelnemers moeten vol aan de bak. Dennis Goossens kijkt ernaar uit. ‘Ik heb dammen altijd gevolgd. Die sport heeft een speciaal plekje in mijn hart.’