AFS zoekt gastgezinnen in NOP

EMMELOORD - Interculturele uitwisselingsorganisatie AFS zoekt gastvrije gezinnen in de Noordoostpolder, Urk en Kop van Overijssel.

Eind augustus 2018 komt er weer een flink aantal leuke buitenlandse jongeren naar Nederland. Enkele komen voor drie maanden, de meeste voor het hele schooljaar. Het zijn enthousiaste jongeren van 15-18 jaar met elk hun eigen achtergrond, interesses en hobby's. Allemaal erg nieuwsgierig naar ons land, de middelbare school die ze gaan bezoeken, nieuwe vrienden en vooral het gastgezin waarvan ze een schooljaar lang deel gaan uitmaken.

AFS is een niet-commerciële organisatie die voornamelijk op vrijwilligers draait en al ruim 100 jaar wereldwijd actief is. AFS is partner voor intercultureel leren van Unesco. Elk jaar gaan tientallen Nederlandse jongeren via AFS naar vele landen over de hele wereld om een klein jaar lang te beleven hoe het is om daar naar school te gaan en te leven in een andere cultuur en een ander gezin. Andersom komen er jongeren van over de hele wereld om hetzelfde in Nederland mee te maken.

Daarvoor zijn elk jaar opnieuw gastgezinnen nodig; Mensen die het leuk vinden om gedurende een schooljaar een buitenlandse jongere in het gezin op te nemen en mee te maken hoe iemand met een andere cultuur, taal en achtergrond zijn of haar weg vindt in Nederland. Gastgezinnen krijgen niet betaald voor kost en inwoning. De natuurlijke ouders zorgen voor voldoende zakgeld om bijvoorbeeld een fiets te kopen, voor sport, om te reizen en kleding te kopen. De scholieren zijn via AFS verzekerd voor ziektekosten en AFS zorgt ook voor begeleiding en voor een aantal leuke landelijke en regionale activiteiten door het jaar heen. AFS verzorgt ook een eerste talencursus waardoor de meeste buitenlandse scholieren tegen de Kerst heel aardig Nederlands spreken.

Belangstelling? Meer informatie via www.afs.nl of 085-0471525. Contact opnemen kan ook met regiovrijwilliger Aafke Prinsen uit Wanneperveen (0522-281000). Vraag naar de samenvatting van de profielen van de nieuwe AFS’ers die komend schooljaar naar Nederland komen. Is er interesse in een paar specifieke scholieren, dan kan men inzage krijgen in het volledige profiel van deze jongeren. Nederlandse jongeren met interesse in een tussenjaar in het buitenland, of mensen die als vrijwilliger een steentje willen bijdragen, kunnen natuurlijk ook contact opnemen.