Marsmissies

Aflevering 1171 - 1 – 8 MEI

De ruimteagentschappen van de Verenigde Staten en van Europa, de NASA en de ESA hebben samen een intentieverklaring ondertekend met afspraken om mogelijkheden te zoeken om bodemmonsters van Mars naar de aarde te brengen.

Drie Marsmissies

Om de bodemmonsters hier te krijgen zijn veel inspanningen en geld benodigd. Maar liefst drie missies zijn nodig om het voor elkaar te krijgen. De eerste missie staat al klaar om binnenkort van start te gaan. Naar verwachting wordt in 2020 een nieuwe Marswagen naar de rode planeet gelanceerd. Het toestel zal 31 busjes met Marsgrond vullen. Deze worden in een volgende missie afgehaald. Tijdens de eerste missie zal ook de Europese ExoMars-rover op Mars naar sporen van leven gaan zoeken tot 2 meter diep in de Marsbodem. De tweede Marsmissie levert een kleine Marswagen en een kleine lanceerraket af. De wagen gaat de 31 busjes grond ophalen en in de meegeleverde lanceerraket laden. Die brengt vervolgens het materiaal in een baan rond Mars. Een derde missie levert een ruimtesonde af die het materiaal uit de omloopbaan oppikt en naar de aarde terugbrengt. Op dit moment vindt het verkennende onderzoek naar de haalbaarheid van dit complexe project plaats. Het rapport over de haalbaarheid zal in 2019 worden gepresenteerd.

Aan de hemel valt deze week te bekijken:

ZON- EN MAANTIJDEN (zaterdag 5 mei)

Zon op: 05.58 uur; onder 21.11 uur.

Maan op: 01.30 uur; onder 09.49 uur.

MAAN – De schijngestalte van onze wachter neemt nu af. Op dinsdag 8 mei komt de maan om 04.09 uur in de schijngestalte van Laatste Kwartier (half, sterrenbeeld Steenbok). De maan is nog steeds aan de ochtendhemel te vinden. Op de vroege ochtend van 5 mei zien we de maan tussen Mars en Saturnus in staan.

PLANETEN – In de avondschemering is Venus laag in het westen tot westnoordwesten te zien. Als het donker wordt, staat Jupiter al in het zuidoosten, laag boven de horizon. In de vroege ochtend zijn Mars (l) en Saturnus (r) bij elkaar te zien (laag, zuidzuidoosten, sterrenbeeld Boogschutter). Mars is helderder dan Saturnus en is oranje van kleur.

tel. 0527-69914; e-mail: rpelings@hotmail.com.