Twee jonge raven in Kuinderbos

KUINDERBOS - In het Kuinderbos zijn voor het eerst in 75 jaar twee jonge raven uit hun ei gekropen.

De boswachters hadden al langere tijd het vermoeden dat er raven aan het broeden waren. Al maanden zijn ze roepend gehoord. Raven zijn zeer slimme vogels en het nest hadden ze dan ook goed verstopt. Nu het bos langzaam volwassen wordt hoopt de boswachter de komende jaren op broedgevallen van de groene en zwarte specht en de komst van de kleine ijsvogelvlinder.

Raven eten zaden, insecten en vruchten maar aas van kadavers is ook erg belangrijk. Ook op de dood doet leven plek in het Kuinderbos zijn sporen van foeragerende raven gevonden. Ze pikken vaak als eerste de ogen van een dood dier eruit omdat het zachte delen zijn en als de ontbinding vordert kunnen ze er met hun sterke snavel ook stukjes vlees afhalen.

Met de komst van de das in 2017 en nu de raaf ontwikkelt het Kuinderbos zich verder tot een oud bos en neemt de biodiversiteit verder toe. Beide soorten houden van gevarieerde bossen. Daar wordt door Staatsbosbeheer hard aan gewerkt middels bosranden beheer. Dood staand en liggend hout wat veel insecten aantrekt. Bij het herbebossen worden zoete kersen, tamme kastanjes, eiken, beuken en linde aangeplant. Allemaal bomen die veel zaden op gaan leveren.