Herinneringen ophalen aan dijk

BLANKENHAM - Blankenham vierde zaterdag haar 600-jarig bestaan met 330 reünisten in een grote feesttent bij de dijk.

Burgemeester Rob Bats van Steenwijkerland heette de gasten uit alle windstreken van Nederland en enkelen uit Duitsland en Frankrijk welkom in de feesttent. Hij roemde de kracht van de kleine gemeenschap, het verenigingsleven en de schoonheid van de omgeving waar de burgervader ook graag fietst. Geen wonder dat de oud-inwoners graag terugkwamen naar waar ze ooit woonden of ter wereld kwamen.

Er was zo veel belangstelling dat er noodgedwongen een inschrijfstop moest komen vertelt de 68-jarige Thijs van Veen uit Amersfoort, lid van de reüniecommissie. ‘Belangstellenden konden via de website inschrijven. Helaas moesten we de inschrijving stoppen, omdat we niet meer capaciteit hadden. Je ziet het de tent zit vol.’

Jo Steenstra uit Nieuw-Buinen is een vreemde eend op het feest. Hij is lid van de Historische Vereniging IJsselham en deed studie naar het gebied. Hij vertelde de Blankenhammers dat hun dorp als buurtschap veel ouder is dan 600 jaar. De streek met nederzettingen aan de Kuinder wordt al 300 jaar eerder genoemd.

Voor de verjaardag wordt uitgegaan van het kerspel Blankenham (gebied waar de kerk het bestuurlijk voor het zeggen heeft) dat op 26 juni 1418 werd ingesteld door de Utrechtste bisschop Frederik van Blankenheim. In het buurtschap In den Hamme mocht een kerk met doopvont, toren en kerkhof gebouwd worden en het kreeg de naam Blankenham.

De huidige kerk was zaterdag een van de plekken waar de dorpelingen oude herinneringen konden opsnuiven in de vorm van schoolfoto’s en filmbeelden van het dorp. De expositie trok veel belangstelling. Hilly Ruardy (1955) maakte de reis naar Blankenham vanuit haar huidige woonplaats in Frankrijk tussen Nantes en Bordeaux. Af en toe komt ze terug naar het dorpje aan de dijk, omdat haar broer er nog woont.

‘En we zijn hier een keer met de kinderen geweest. Die zijn toen nog een week naar school geweest hier om Nederlands te leren. Op een kleine school kon dat toen’, herinnert ze zich. Verder herinnert ze zich een onbezorgde jeugd van veel buiten spelen. ‘Schaatsen, de koeien, ik heb een vreselijk leuke jeugd gehad.’ Het weerzien van oude schoolvriendinnen deed ze overigens drie jaar geleden ook al toen haar schoolklas met destijds een recordaantal van 14 leerlingen een reünie had. ‘Toen was er een babyboom in Blankenham.’

Een van de oudste gasten is de 94-jarige Lize Bosscha. Ze kwam in 1951 met haar man naar Blankenham op een melkveebedrijf. Na de ruilverkaveling van 1964 verhuisden ze naar kavel Zuid 9 bij de grasdrogerij in de polder. ‘De gemeenschapszin was zo mooi in Blankenham.’ In de tent is het een kakofonie van geluid. De Blankenhammers, die elkaar na zoveel jaar weer eens zien, hebben elkaar veel te vertellen.

Het dorp zelf viert het 600-jarig bestaan deze zomer nog met drie dagen dorpsfeest.

Cees Walinga