Brandjes en baldadigheid in Koningsnacht op Urk

Urk - Koningsnacht op Urk is vrijdag 27 april, vergeleken met andere jaren, rustiger verlopen. Wel vonden er een paar brandstichtingen plaats en was de jeugd baldadig.

Ook liep een twintigtal personen rond in bivakmutsen, om onherkenbaar te kunnen blijven voor de camerabewaking, wat dit jaar voor het eerst werd ingezet op straat. Op Urk is het een traditie om op Koningsdag tijdens zonsopgang met een brommer zonder uitlaat rond te rijden. Om ongeregeldheden zoals voorgaande jaren te voorkomen, trad de politie streng op. De afgelopen jaren vonden er veel vernielingen en brandstichtingen plaats in het dorp.

Het waren de toeschouwers van het brommerrijden die zich hadden misdragen. Eén inwoner van Urk moest van de rechter dit jaar thuisblijven nadat diegene zich fors had misdragen in 2017. Dit jaar was de meest overlastgevende plek, de rotonde Damlaan/De Akkers, voorzien van camerabewaking. Volgens de brandweer wierp dit zijn vruchten af, er vonden geen grote incidenten plaats, op het afsteken van vuurwerk en groepen baldadige jeugd na.

Voordat het brommerrijden startte kreeg de brandweer twee meldingen. Rond 02:30 uur een brandend speeltoestel in het Urkerbos en rond 04:15 uur stond een bouwkeet in brand aan de Pyramideweg. Bij aankomst droop er brandende vloeistof uit de deur van de keet. De brandweer was snel ter plekke en wist te voorkomen dat de bouwkeet uitbrandde. Bij beide branden zal brandstichting de oorzaak zijn geweest. De rest van de ochtend bleef het rustig voor de brandweer. Zij kwamen alleen nog in actie om het vreugdevuur op de rotonde Damlaan/De Akkers uit te maken.

De politie is ook tevreden. Voor zover bekend werden drie personen betrapt met rijden onder invloed en zijn er twee mensen aangehouden. Eén voor baldadigheid en de ander voor belediging van een agent. De omvang van de ontstane schade op straat is nog onbekend. De gemeente heeft de meeste troep inmiddels opgeruimd.