Groen licht voor acties OV

EMMELOORD - Buschauffeurs en machinisten in het openbaar vervoer mogen volgende week maandag en dinsdag actievoeren voor een nieuwe cao.

De werkgevers wilden de aangekondigde staking met een kort geding laten verbieden. De rechtbank in Utrecht deed zojuist uitspraak: de acties mogen doorgaan. Dat betekent dat volgende week maandag en dinsdag veel bussen, trams en een aantal regionale treinen niet zullen rijden.

Onderhandelaar Hanane Chikhi van CNV Vakmensen is tevreden over de uitspraak, maar heeft tegelijkertijd een dubbel gevoel bij de tweedaagse staking. “Buschauffeurs en machinisten zijn dienstverleners van beroep, ze staken echt niet voor hun lol. Maar dit gaat wel ergens over: een nieuwe cao voor 12.000 werknemers, met betere afspraken over loon, werkdruk en plaspauze. Dat is niet alleen van belang voor de chauffeurs en machinisten. Het raakt óók de service en veiligheid voor passagiers.”

De landelijke staking start maandagochtend vroeg en duurt tot dinsdagavond laat. Niet alleen werknemers in het openbaar vervoer leggen het werk neer, maar ook de buschauffeurs, stewards en machinisten die onder de cao ‘multimodaal vervoer’ vallen. Ook daar zijn de onderhandelingen vastgelopen. Deze cao geldt voor zo’n 1.000 werknemers, die een aantal regionale spoorlijnen bedienen van Arriva en Keolis, soms ook in combinatie met busvervoer.

Hoe verder?

CNV Vakmensen houdt intussen de deur naar de werkgevers open. “Als de werkgevers aan onze eisen tegemoetkomen, dan zijn we natuurlijk bereid om weer te gaan praten.”