Vrijwilliger in het zonnetje: Marijke Woollard

Deze week in Vrijwilliger in het zonnetje: Marijke Woollard uit Rutten. Zij zit in het bestuur van WFCI, dat kansarme kinderen in Indonesië de gelegenheid biedt om naar school te gaan en een beroep te leren. Daarmee geeft WFCI hen een toekomst.

Wanneer het aan Marijke had geleden, dan was een andere vrijwilliger in het zonnetje gezet. Maar het geval wilde juist dat zij door medevrijwilligers werd voorgedragen voor deze rubriek. Het toont haar bescheidenheid, de Ruttense zet zichzelf niet op de voorgrond. Het doel van WFCI (Foundation for he Welfare and Future of the Forgotten Children of Indonesia) is vele malen belangrijker. Maar, toch maken we nu kennis met Marijke Woollard.

Geraakt

Bijna tien jaar geleden nam Marijke deel aan een van de reizen die Sjaak Franke, oprichter van WFCI, organiseerde in Indonesië. Na een bezoek aan een kindertehuis maakte ze kennis met het werk van deze foundation en nadat haar in 2012 de vraag werd gesteld om in het bestuur plaats te nemen, waren er geen twijfels. Maar het waren ook de verhalen van Franke, die veel achterstandssituaties aan den lijve ondervond. ‘Ik werd geraakt door die verhalen’, blikt Marijke terug. WFCI wil kansarme kinderen, ook wees of half wees, die onder zeer armoedige omstandigheden leven, een toekomst bieden. Lager onderwijs is gratis, maar vervolgonderwijs niet. Wat er dan vaak gebeurt is dat de kinderen naar een kindertehuis worden gestuurd, waardoor zij wel onderwijs kunnen genieten. ‘Maar dat willen we voorkomen, we willen dat de kinderen met een familieband die band kunnen onderhouden. We zorgen ervoor dat deze kinderen (vaak meerderen uit een gezin), het zijn er nu zo’n veertig, een vakopleiding kunnen volgen. Doel is dat zij zich daarmee uiteindelijk in het eigen levensonderhoud en dat van de familie kunnen voorzien. Er zijn daar vaak grote gezinnen en het is ook de manier waarop het daar werkt.’

Successen

De eerste successen van WFCI, dat volledig met vrijwilligers in Nederland en Indonesië werkt, zijn al zichtbaar. Marijke, glimlachend: ‘Een mooi voorbeeld is dat een jongen nu is afgestudeerd en een baan heeft. Daarmee kan hij de opleiding van zijn jongere broertje betalen. Dat is waar wij naar streven. Bij WFCI blijft niets aan de strijkstok hangen. We werken allemaal vrijwillig, de lijntjes zijn kort en de projecten zijn kleinschalig. We doen dit puur vanuit een warm hart’, aldus Marijke Woollard.

De stichting wil niet graag de reserves aanspreken en daarom worden er iedere jaar acties georganiseerd. Dit jaar is dat Tropen in de polder, dat komend weekend (zaterdag én zondag) plaatsvindt bij Indo Suka Import in Creil. Dit is een markt, met een mix van Indonesië en Nederland, met eten, drinken en producten. ‘Met deze acties waarborgen we de continuïteit van de stichting en kunnen we onze doelen, het helpen van die kinderen, bereiken.’