STOPPELS | Kragt-taal

Soms verlang ik, net als de vogels, natuurlijk te leven.

Die gedachte komt op als ik zie hoe de vogels in de tuin hun nesten maken en de jongen voeden. Zo mooi is dat! Dit voorjaar mogen we er weer van genieten, net als van het uitkomen van de knoppen en warmer worden van de zon. Afgelopen week was het schitterend weer om te fietsen, in de zon te zitten, de vogels te horen fluiten en te zien hoe druk ze heen en weer vliegen. Daar word je rustig van.

Dan zie ik onzelfzuchtige zorg, helemaal gericht op het nieuwe leven. Feilloos vertelt hun intuïtie wat hun jong nodig heeft en daar stoppen ze pas mee als het zelfstandig uitvliegt.

Ze vragen zich niet af of ze het wel goed doen.

Wat zou het heerlijk zijn als wij ook zo natuurlijk en vrij konden leven. Hoe komt het dat onze samenleving steeds gecompliceerder wordt?

De vooruitgang heeft zich door de eeuwen heen enorm ontwikkeld en ontdekkingen gedaan die we een eeuw geleden nog niet voor mogelijk hielden. De digitale techniek lijkt onbegrensd, een eenvoudig mens kan het niet meer volgen, laat staan begrijpen. Tenslotte zal de techniek ons voorbijstreven en gevangen zetten omdat we ervan afhankelijk zijn geworden. De vrijheid die we zo graag willen gaat juist verloren. Ook de natuur wordt opgeofferd aan de techniek en geplunderd door de mens.

We weten het en dat beangstigt ons want we kunnen niet terug. Het contrast tussen ons leven en het leven in de natuur is zo groot dat de belangstelling voor de natuur en het dierenleven toeneemt. Er is een trend om dieren gelijk te stellen met mensen en ze rechten toe te kennen middels wetten. Onze omgang met dieren begint onnatuurlijke trekjes te vertonen. We zagen hoe hoog de emoties op liepen over het wel/niet bijvoeren van de dieren in het natuurgebied in Flevoland. Het al dan wel/niet verdoofd slachten is ook zo beladen. Dieren in het wild worden toch ook niet verdoofd voordat ze aangevallen worden? Ik denk dat de verdovingsprik meer stress/pijn geeft dan het snel effectief doorsnijden van de keel.

Als het ons ernst is met het beschermen van de aarde en de natuur, dan moeten we het luchtverkeer verbieden, om te beginnen bij de zonvakanties met de chartervluchten. Het verkeer aan banden leggen (gratis openbaar vervoer). De grote energie-slurpers (denk aan de ruimtevaart) moeten worden aangepakt, maar dan stort de economie in elkaar hetgeen grote gevolgen heeft voor alle mensen. Dan wordt het echt inleveren en terug naar de natuur. Die tijd zal zeker komen want we gaan al bijna door het plafond (naar de kelder).

Voor het zover is raad ik mijn lezers aan de natuur in te gaan. Op de fiets, met de kinderen en een picknickmand. Dat is genieten.