Politie controleert woensdag extra op afleiding in het verkeer

EMMELOORD - De politie in Flevoland controleert woensdag extra op het bellen of appen in het verkeer. De smartphone is een belangrijke oorzaak van verkeersongevallen en één van de gevaarlijkste vormen van afleiding.

Vijfentwintig procent van de verkeersongevallen wordt mede veroorzaakt door telefoongebruik. Met de actiedag ‘afleiding in het verkeer’ vraagt de politie daarom extra aandacht voor dit risico.

Hoge boete

Veel bestuurders van een auto, bromfiets of snorfiets weten dat ze niet ‘handheld’ mogen bellen. Deze regel geldt ook voor bestuurders van gehandicaptenvoertuigen die uitgerust zijn met een motor. Wat veel mensen niet weten, is dat het vasthouden van de mobiele telefoon of smartphone tijden het rijden óók al strafbaar is en een boete kan opleveren van 230 euro.

Waarschuwen

Tijdens de actiedag voert de politie extra controles uit die specifiek gericht zijn op afleiding. Om een bekeuring te voorkomen adviseert de politie om de smartphone met rust te laten wanneer je je in het verkeer begeeft. Initiatiefnemer Raymond Veldhuizen: 'Het belangrijkste is dat mensen zich bewust worden van het gevaar van afleiding. Daarom kondigen wij de controles ook aan. Wanneer het nodig is dan bekeuren wij, maar het liefste zien wij dat er weer een daling komt in het aantal verkeersslachtoffers en dat de smartphone, als extra risico, verdwijnt uit het verkeer'.