Vader voor rechter na aanpakken zoon (11)

Vollenhove - Een vader die zijn 11-jarige zoon ter verantwoording riep, drukte hem in een sloot in Vollenhove. Dinsdag hoorde hij een taakstraf tegen zich eisen. 'Dit is niet goed geweest', zei hij.

De 40-jarige vader kreeg die bewuste 22 maart vorig jaar een zoveelste mailtje van school over ontoelaatbaar gedrag van zijn zoontje. Zijn ex-vrouw durft echter niet in te grijpen, zei hij tegen de rechters, dus is hij altijd 'de kwaaie pier'. Hij reed naar het voetbalveldje waar zijn zoon vaak speelde. De jongen was daar met een vriendje aan het slootjespringen. Uit frustratie drukte hij zijn zoon in de sloot. 'Papa, stoppen!'', zei de jongen herhaaldelijk volgens dat vriendje.

In onderbroek op de fiets

Thuis zette de vader de tuinslang met koud water op de jongen en in de schuur kreeg hij een ferme trap onder zijn kont. Daarna moest de jongen in onderbroek op de fiets naar het huis van zijn moeder. Uit de aangifte, gedaan door de moeder, blijkt dat hij zijn zoontje ook bij de keel gegrepen zou hebben. Een arts zag rode verkleuringen rond de hals. Ook zou de 11-jarige vaker dan een keer zijn geschopt.

Zorgen om vertrouwen

De gevolgen van deze vervolging zijn groot voor de man. Hij maakt zich zorgen dat het vertrouwen tussen zijn zoon en hem niet herstelt en zijn baan als gevangenenbewaarder staat op het spel. De officier van justitie achtte de mishandeling bewezen. Het gedrag van de man zag ze als een uiting van onmacht. Ze vroeg om een werkstraf van 90 uur, waarvan 60 uur voorwaardelijk. Maar het was telkens de man die in actie moest komen als de school weer eens melding maakte van slecht gedrag van de zoon, benadrukte zijn raadsvrouw.

De verdachte vader hoopt nu vooral dat het vertrouwen tussen hem en zijn zoon weer herstelt.