IVN Junior Rangers Weerribben op Sallandse Heuvelrug

OSSENZIJL - In Nijverdal ontmoetten zaterdag 21 april de IVN-Junior Rangers van Nationaal Park Weerribben-Wieden de Junior Rangers van Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. De groep van de Sallandse Heuvelrug is in september 2017 gestart, dus dit was de eerste keer dat ze kennis konden maken met hun 'collega's' uit Noordwest Overijssel. En dat werd een gezellige, actieve dag!

Onder prachtige weersomstandigheden verkenden de jongeren in de leeftijd van 12 t/m 18 jaar en hun begeleiders 's ochtends de omgeving met het programma 'Speurders van Twilhaar', onder leiding van een schoolgids van Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. Met behulp van een GPS-route werden onderweg opdrachten uitgevoerd die te maken hadden met de cultuurhistorie van het gebied Twilhaar. De jongeren leerden op deze manier heel gericht naar de natuur en het landschap te kijken en verdiepten ze zich in de geschiedenis van het gebied.

Broeihopen

Na de lunch in het 'speelbos' bij het Buitencentrum van Staatsbosbeheer in Nijverdal werden de handen uit de mouwen gestoken en zijn er broeihopen gemaakt voor ringslangen. Onder leiding van de werkgroep amfibieën en reptielen van de IVN afdeling Hellendoorn-Nijverdal werd er paardenmest gereden en andere natuurlijke materialen verzameld om de hopen op te bouwen. Na afloop konden de Junior Rangers met trots drie broeihopen overdragen aan de werkgroep en is de belofte gedaan dat er een geboortekaartje naar hen zal worden gestuurd wanneer de eerste jonge ringslangen zijn waargenomen bij de broeihopen.

Kennismaken

Jongeren t/m 16 jaar uit de hele gemeente Steenwijkerland en omgeving - die het voortgezet onderwijs volgen - kunnen zich aansluiten bij deze actieve groep die veel leert en beleeft in de natuur van hun ‘achtertuin’ het Nationaal Park Weerribben-Wieden en daar heel wat werk verzet.

Lijkt het je ook leuk om kennis te maken, of wil je meer informatie stuur een berichtje naar e.l.zwanenburg@ivn.nl of kijk op www.juniorrangers.nl