Tess

Aflevering 1170 - 24 APRIL – 1 MEI

De opvolger van de planetenjager Kepler is op 19 april om 00.51 uur (Nederlandse tijd) met succes gelanceerd. Voor de satelliet in de juiste baan rond de aarde zit zullen er nog enige weken verstrijken.

Planetenjager TESS

Het nieuwe toestel met de naam TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) wordt in een langgerekte baan om de aarde gestuurd. Het verste punt ligt in de buurt van de omloopbaan van de maan. Deze satelliet van NASA zal naar men verwacht enige duizenden nieuwe exoplaneten ontdekken. Er zullen nog twee maanden van instellen en testen volgen voordat het onderzoek naar exoplaneten echt kan beginnen. TESS heeft de beschikking over vier camera’s die de hemel strook voor strook gaan afspeuren.

Maantjes Mars uit inslag

Over de oorsprong van de twee kleine maantjes van Mars, Phobos en Deimos is nog veel onduidelijk. R. Canup en J. Salmon van het Southwest Research Institute in Boulder (VS) stellen dat de beide maantjes zijn ontstaan na een forse inslag van een planetoïde op Mars. Andere geleerden denken dat de maantjes ingevangen planetoïden zijn. De banen zijn echter vrijwel cirkelvormig en liggen in bijna hetzelfde vlak wat in de richting van de inslagtheorie wijst. De theorie zal bewezen zijn als blijkt dat de maantjes (bijna) dezelfde samenstelling hebben als Mars. De Japanse ruimtesonde MMX die in 2024 wordt gelanceerd zal dat uit gaan zoeken. Er zal een bodemmonster van Phobos worden genomen die naar de aarde terug zal worden gebracht.

MAAN – De schijngestalte van onze wachter groeit nog verder aan. Op maandag 30 april is het om 02.58 uur Volle Maan (geheel zichtbaar, sterrenbeeld Weegschaal).

PLANETEN – In de avondschemering is Venus laag in het westen te zien. Rond 22.00 uur komt Jupiter in het oostzuidoosten op. Op 30 april is Jupiter links van de maan te zien, iets lager. Een dag later is de maan Jupiter voorbij.

Meteoren

Tot en met 25 april kunnen er nog Lyride-meteoren verschijnen. Het zullen er niet veel zijn.

tel. 0527-699142; e-mail: rpelings@hotmail.com.