Flevo Boys is terug op de troon

EMMELOORD - Door een zevenklapper (7-0) tegen DZC ’68 heeft Flevo Boys de koppositie weer overgenomen van SVZW. ‘Mooi om zo de fout van vorige week goed te maken’, vond Inne Schotanus.

De coach van de Emmeloorders was tevreden (‘Goeie goals, we waren scherp’), maar bleef nuchter. Er zijn nog vier heel spannende wedstrijden te gaan en de Fries heeft geen zin in gekkigheid. ‘We gaan er goed mee om’, zei hij over de titelrace met SVZW, dat met 2-0 van DOS ’37 won. Het gaat nog tussen Emmeloord en Wierden, want de rest van de 1e klasse D is gezien.

Het doelsaldo kan wel eens een beslissende rol gaan spelen. Door de zeven goals tegen DZC ’68 (Frank Post 3x, Arnoud Post, Mahdi Doufikar, Arjen Spaan, eigen goal Jesse Wortelboer) heeft de koploper uit Emmeloord nu een positieve marge van drie doelpunten (+44 om +41). Als het saldo gelijk is, geven de meeste goals voor de doorslag. Stand: Flevo Boys 65 voor, SVZW 64 voor.

Zwaarder programma

Het is dus ongemeen spannend in 1D. Flevo Boys ontvangt komende zaterdag Vroomshoopse Boys en moet dan nog tegen KHC (uit), SDV Barneveld (thuis) en Go Ahead Kampen (uit). SVZW heeft op papier een iets zwaarder programma. ASV Dronten en Go Ahead Kampen (uit), thuis tegen nummer vier DETO en uit tegen Hierden.

DZC ’68 werkte zalvend op de gekwetste ziel van Flevo Boys. Na de zeperds tegen DOS ’37 (1-1) en de 2-1 nederlaag tegen laagvlieger Hierden kwam de ruime overwinning op het juiste moment. De tegenstander uit Doetinchem maakt het de koploper thuis nog knap lastig, maar in Emmeloord was het halverwege al beslist door goals van Frank Post, Arjen Spaan en een eigen goal.

Binnen een tijdsbestek van twaalf minuten schoot de thuisclub in de tweede helft vier keer met scherp. Tussen de 60e en 72e minuut was er voor de Achterhoekers geen houden aan. Voor rust probeerden ze er nog een wedstrijd van te maken, maar na rust kwamen ze er niet meer aan te pas. Timon Rorije speelde als invaller een opvallende rol, door nummer zes en zeven voor te bereiden.

Vijftien goals

Frank Post was goed voor drie puntgave treffers en staat nu op vijftien goals. ‘Daar ben ik tevreden over, al hadden het er ook twintig kunnen zijn. Maar dat boeit niet. Het gaat om de titel.’ De eerste stap in de slotfase van de competitie is gezet. ‘Tegen Hierden voetbalden we de tweede helft tegen onszelf en was Hierden gewoon beter. Tegen DZC speelden we vrij.’ De spits is vol vertrouwen voor de laatste vier wedstrijden. ‘Allemaal voetballende ploegen. Dat is fijn.’

Inne Schotanus probeerde iedereen met beide benen op de grond te houden. ‘Goed spelen, scherp zijn, wedstrijden winnen. Elke week moeten we ons eigen ding doen’. Van spanning wilde hij nog niets weten. ‘We weten dat het nog tussen twee clubs gaat. Vorige week was het niet goed, maar het gaat er niet om wat je overkomt, maar hoe je ermee omgaat. Goed dus’, constateerde hij na de ruime zege op DZC ’68.