Topdrukte voor autocrossers

LUTTELGEEST - ‘Het is gewoon topsport. Je bent er elke avond mee bezig.’ Het autocrossseizoen staat voor de deur en dus is het alle hens aan dek voor Henrico Evers en zijn crossmaten. De auto’s moeten namelijk optimaal geprepareerd zijn.

Henrico Evers en Pieter Moens, beiden bestuurslid van De Polderbokaal en verwoed crosser, hebben al een wedstrijd gereden als voorbereiding op de strijd in de polder. De Toyota’s moesten even getest worden. Resultaat: motorschade en een kapotte versnellingsbak. De heren moesten nog flink aan de bak voor de openingscross, traditioneel op Koningsdag in Ens.

Evers en Moens, allebei 23 jaar, zijn buurjongens en trekken al sinds de lagere school met elkaar op. Ze debuteerden vorig jaar en deden het niet onverdienstelijk. Evers won de cross in Creil en eindigde in het eindklassement als vijfde. Moens finishte als zevende overall. ‘Niet raar’, vindt hij zelf. De favoriet, Stefan Veldhuis, moest de winst aan Mick Meijerink laten.

‘Goed sturen en de rust bewaren’, noemt Pieter Moens als belangrijkste vaardigheid en eigenschap om ver te komen. Maar ja, autocrossen is een mechanische sport en dus speelt het materiaal vaak een doorslaggevende rol. ‘Het vermogen, hè, dat is altijd een dingetje’, weet Evers. ‘De motor maakt het verschil. Je probeert er steeds meer uit te halen. Iedere coureur doet daar mistig over. Je zal niet zo snel horen wat het vermogen is.’

’t Hok Racing

Evers en Moens zijn lid van vriendenteam ’t Hok Racing, waartoe ook Chris de Maree en René Moens (neef van) behoren. Allemaal jongens uit Luttelgeest. Het team is genoemd naar een klein, vervallen gebouw aan de Luttelgeesterweg, dat vroeger als magazijntje fungeerde voor aardappels en uien, die de jongens verkochten. Dat was vroeger. Nu is het al jaren een zuipkeet, waar na een avond sleutelen (en dat is vaak) een paar biertjes worden genuttigd.

Een autocrosser moet niet dorstig zijn, want dat is slecht voor de concentratie en dus de prestaties. Om kans te maken op de Polderbokaal moet je over een heel seizoen goed presteren. De slechtste prestatie mag worden geschrapt, alle andere uitslagen tellen mee voor het klassement. Zuur genoeg is het nog lang niet zeker of Luttelgeest dit seizoen een cross organiseert. ‘De jongens van de organisatie zoeken nog een stuk land’, zegt Henrico Evers. Wie zorgt voor de verlossing?

De strijd om de Polderbokaal gaat in ieder geval over zeven en als Luttelgeest erbij komt over acht wedstrijden. Voor de winnaar ligt een cheque van een paar honderd euro klaar en natuurlijk is de Polderbokaal de bekroning op een geweldig seizoen. De verwachting is dat rond de dertig crossers zich zullen inschrijven. Ook wordt er weer gestreden om de Juniorenbokaal. Vrijdag 27 april gaat het circus weer van start.

Teveel geld

Wie is de favoriet volgens Henrico Evers en Pieter Moens? ‘Stefan Veldhuis’, klinkt het in koor. Vorig seizoen miste Veldhuis door motorpech de finale, maar volgens Evers en Moens is Veldhuis dus de te kloppen man. Tom Buijnink, ook uit Ens, wordt als gevaarlijke outsider genoemd. En wat gaan Evers en Moens zelf ervan bakken? ‘Ik wil hoger eindigen dan vorig seizoen’, zegt Evers. ‘Ik ga voor de top vijf’, zegt Moens. Aan het budget zal het niet liggen. Evers, lachend: ‘We hebben allebei een nieuwe auto gebouwd en dus veel teveel geld uitgegeven.’