‘Geld ‘Nagele in Balans’ uit Den Haag halen’

EMMELOORD - GroenLinks roept het college van Noordoostpolder op het plan ‘Nagele in Balans’, dat onlangs de prijs won van de coöperatieve vereniging Energiek Nagele, in te sturen naar het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Minister Ollongren riep vorige week gemeenten op om met plannen te komen voor het aardgasvrij maken van bestaande wijken. Het kabinet heeft hier dit jaar 90 miljoen euro voor beschikbaar. ‘Net als de rest van Nederland gaan we in de Noordoostpolder stoppen met het gebruik van aardgas. De grote uitdaging daarbij is om de warmtevoorziening van alle bestaande gebouwen stap voor stap over te schakelen op een duurzame warmtevoorziening. De regering biedt nu de mogelijkheid om daar financiële steun voor te krijgen. Dit is een kans die we niet zomaar voorbij moeten laten gaan’, aldus de GroenLinks fractie.

Het winnende plan ‘Nagele in Balans’ leent zich uitstekend om in te dienen bij de minister vindt raadslid Hylke Hekkenberg. ‘Het dorp beschikt over een innovatief plan, heeft steun van onder meer de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, vereniging Hendrick de Keyser, Mercatus en dorpsbewoners. De haalbaarheid en het innovatieve karakter van ‘Nagele in Balans’ wordt door de jury geprezen en zij willen hun deskundigheid graag blijven inzetten om het plan te realiseren. Daarnaast leent het dorp zich goed als pilot voor de rest van Nederland omdat er veel jaren 50 woningen staan. Nu is er vooral behoefte aan financiën zodat de plannen ook daadwerkelijk uitgevoerd kunnen gaan worden’