Parkvogels stad uitgezet

EMMELOORD - De vogels zorgen voor overlast in de omgeving, zo blijkt uit een enquête die vorig jaar door de gemeente werd gehouden. ‘Inwoners vinden jonge eendjes in het park leuk, maar de eenden lopen soms buiten het park. Ze steken de straat over en lopen de straten en tuinen in en daar ondervinden ze hinder van’, aldus de gemeente in een persbericht.

De bewoners raden nu de gemeente twee dingen aan: meer informatie verstrekken en een deel van de eenden verplaatsen. De gemeente gaat deze raad opvolgen. Binnenkort verhuist een groep eenden naar de dierentuin in Emmen, waar zij rustig verder kunnen leven. Ook een koppeltje ganzen van het Zwin gaat daar aan het eind van het broedseizoen naar toe.

Eieren schudden

De gemeente gaat verder ter preventie een aantal eieren schudden, zodat er dit seizoen niet te veel nieuwe aanwas komt. Aan de Korte Dreef en in de Erven is de overlast niet zodanig dat dieren verplaatst moeten worden. Wel wilden veel mensen uit die gebieden graag dat de gemeente meer informatie geeft over eenden en ganzen.

Geen brood

De gemeente gaat ook informeren over hoe slecht het is de vogels brood te voeren. ‘Veel mensen weten niet dat eenden en ganzen zonder brood veel langer leven en gezonder blijven. Eendjes voeren is leuk, maar lokt agressief gedrag uit. Bovendien wordt het water vervuild en dat trekt ongedierte aan.’

De uitslag van de enquête staat op www.noordoostpolder.nl/watervogels