Tolner drukt onuitwisbaar stempel op Blokzijl

BLOKZIJL - Indachtig de lofuitingen in de Glossy over het vernieuwde Prins Mauritshuis kon ook wethouder Douwe Oosterveen vrijdag niet achterblijven met het uitspreken van zijn grote waardering voor het ondernemersechtpaar Alko en Annemarie Tolner.

Zij runnen al 20 jaar deze horecagelegenheid in hartje Blokzijl en doen dat met dezelfde grandeur en liefde als de status van de uitspanning – een grandcafe-restaurant - aan de haven van het schilderachtige Hanzestadje. ‘Alko en Annemarie zijn erg begaan met dit bedrijf en zij hebben een onuitwisbaar stempel op Blokzijl gedrukt’, roemde Oosterveen de creatieve inzet van de Tolners voor hun horecaonderneming.

Het was overigens niet alleen het 20-jarig bestaan van het horecabedrijf onder leiding van het echtpaar Tolner dat vorige week werd gevierd. Er is in die twee decennia al veel tot stand gebracht, maar de Blokzijliger ondernemers blijken ook voor de nabije toekomst nog boordevol plannen te zitten. Een daarvan is een grote verbouwing van het Prins Mauritshuis om het pand weer in de originele staat terug te brengen.

Van 1873 tot 1928 is het gebouw in gebruik geweest als weeshuis. Daarna nam de kerk een tijdlang het gebouw in gebruik. Een verbouwing volgde om het monumentale pand een kerkelijke uitstraling te geven. Inmiddels is al een voorzichtige start gemaakt met de verbouwing, zo is een deel van het oude kerkplafond weer zichtbaar gemaakt. Tolner spoorde de gasten aan om alvast een kijkje te nemen bij de vorderingen van de restauratiewerkzaamheden.

Ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan is vrijdag ook een glossy magazine verschenen met als titel ‘Van het huis’. Hierin wordt het echtpaar Tolner uitgebreid gefêteerd, maar er is ook aandacht voor de rijke historie van Blokzijl en het Prins Mauritshuis in het bijzonder. Zo valt te lezen dat knapen uit het weeshuis werden geronseld voor de walvisvaart en zo deelgenoot werden van de avonturen in de Arctische zeeën. De jacht op de walvissen, die na 1600 (Slag bij Nieuwpoort –red.) een explosieve groei doormaakte, bracht Blokzijl in korte tijd grote welvaart.

In het fraai geïllustreerde magazine krijgen de medewerkers van het grandcafe-restaurant de gelegenheid om zich uit te spreken over hun favoriete gerecht op de menukaart. Uit de antwoorden blijkt dat de smaken nogal uiteen lopen en bedrijfsleider Dick van Eerde kiest in zijn geval niet voor een culinair ‘hoogstandje’, maar houdt het zoals hij zegt ‘lekker simpel, met kipsaté en friet met eigen mayonaise’. Overigens blijkt volgens de chef-kok de gehaktbal van het huis beroemd in de Kop van Overijssel te zijn en dus niet te versmaden. Nieuwsgierig? Het recept voor zo’n bal wordt in de glossy prijs gegeven. Sinds afgelopen zondag is het Prins Mauritshuis voortaan elke dag geopend vanaf 09.00 uur.