‘Ik begin echt geen volkstuin’

Marknesse - Precies dertig jaar nadat hij de deuren van zijn autobedrijf aan de Oosteinde 12 in Marknesse opende, neemt hij afscheid. Peter Pals draagt het stokje over aan compagnon Ben van Tilburg.

Als het aan Peter Pal's vader had gelegen, was hij echter nooit voor zichzelf begonnen. ‘Ach, jongen waar ga je toch aan beginnen?’ Dat zinnetje staat in Peters geheugen gegrift. ‘Je hebt een goeie baan, net een nieuw huis, een lieve vrouw en vier kinderen en nou wil je in die ouwe garage van Van Kerkhof voor jezelf beginnen?’ Zijn vader was bezorgd, maar de toen 35-jarige Peter zette zijn plannen door.

Honda automaat

Na 19 jaar in loondienst te hebben gewerkt bij enkele BMW-dealers lonkte het ondernemerschap. Hij voelde zich gesteund door zijn vrouw. Na avonden van praten en brainstormen met de toenmalige eigenaar van het pand aan de Oosteinde (Koos van Kerkhof), Nico van Staveren en Henk Strookappe van Muntjewerff accountants hakte hij de knoop door.

Met hulp van familie, vrienden en het inleveren van de nodige slaap, opende Peter op 7 april 1988 een representatieve werkplaats met kleine showroom. Zijn eerste klant herinnert hij zich nog goed. ‘Zijn Honda automaat had een grote beurt nodig, met vier nieuwe banden en een nieuwe uitlaat. Ik voelde me de koning te rijk’, blikt de ondernemer terug.

Elektrische auto’s

Al snel na die eerste klant, kwam Peter handen te kort en nam hij een monteur aan. Anno 2018 heeft het autobedrijf zelfs een monteur speciaal voor elektrische auto’s in dienst. Geke Metselaar helpt hem al vanaf het eerste uur met de administratie. De garage is dealer geweest van Daihatsu en tot voor kort ook van Kia. Door een grote Europese reorganisatie van Kia Motors Europe zijn de regio’s anders verdeeld en gingen Pals & Van Tilburg de verbintenis aan met het Bosch Car Service-concept.

 

Absoluut dieptepunt is het overlijden van zijn vrouw Gerrian op 2 oktober 2006. ‘Mijn wereld stortte in. We deelden 34 jaar lief en leed met elkaar met als bekroning vier fijne kinderen en aanhang, een kleinkind en een bloeiend bedrijf.’

Mijn wereld stortte in

Hij kwam medio 2010 met Ben van Tilburg in contact. ‘Peter wist niet dat ik voor mezelf wilde beginnen en ik wist niet dat hij een opvolger zocht. Via voetbal zijn we bij elkaar gebracht.’ De twee vullen elkaar goed aan: Peter is van de techniek en Ben van de verkoop. De ideale mix, vinden ze zelf.

 

Peter neemt zaterdag officieel afscheid. Met een hapje en een drankje. ‘Wie wil kan Peter nog even op informele wijze de hand schudden’, vertelt Ben. Hij zet het bedrijf voort. ‘Eigenlijk verandert er niet zoveel, de naam blijft ook gewoon zoals die is. ‘Dat dorpse is er na dertig jaar nog steeds. Bij ons is een klant nog echt klant.’ Peter vult aan: ‘Ik laat een gezond bedrijf achter, waar ik zeker mijn neus nog zal laten zien.’

Want helemaal stoppen met werken doet hij niet. ‘Ik ben tot nu toe nog geen twee dagen achter elkaar thuis geweest. En nee, ik neem echt geen volkstuin hoor’, lacht hij.