‘We respecteren elkaar, iedereen is anders’

EMMELOORD - De cliënten van Philadelphia doen niet alleen ervaring op in het restaurant van Hof van Smeden, maar sinds 3 april werken ze ook in het gezellige grand café.

‘We zien het als een win-win situatie’, zegt Jan Bode, coördinator catering bij Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL). ‘De cliënten van Philadelphia hebben een afstand tot de arbeidsmarkt en kunnen in een sfeervolle en veilige omgeving ervaring opdoen. Andersom zorgen ze voor gezelligheid en persoonlijke aandacht. De bewoners, cliënten en medewerkers vinden het fijn dat ze er zijn.’ Philadelphia biedt mensen met een beperking dagbesteding bij de zorggroep. Zij bieden een veilige en stimulerende omgeving waar mensen hun talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen. Dit kan onder meer door deel te nemen aan arbeidsmatige activiteiten en dienstverlening. We stellen hen daarmee in staat rollen te ontwikkelen en te vervullen, die door anderen worden gezien en gewaardeerd.

Cliënten van Philadelphia kunnen er onder begeleiding aan de slag in de keuken, restaurant, grand café, facilitaire dienst, welzijn en op de verpleegafdelingen. ‘We respecteren elkaar. Iedereen is anders’, stelt de 35-jarige Agnes van Dijk. Ze begon twee jaar geleden in Talma Hof, deed ervaring op in het restaurant en de keuken van Hof van Smeden en startte 3 april in het grand café. ‘Ik vind het heel spannend, maar ik heb er erg veel zin in. Ik leer weer nieuwe dingen en stap uit m’n comfortzone.’

Agnes heeft een beperking en had bij haar vorige banen ernstige vermoeidheidsklachten. ‘Nu krijg ik juist energie van mijn werk. Ik vind het leuk om met mensen te praten, ze te helpen als iets niet lukt èn te zorgen voor gezelligheid. De sfeer is hier heel fijn. Ik word gewaardeerd, ik mag fouten maken en ik ken al heel veel mensen. We zien nu een hele andere Agnes dan twee jaar geleden’, zegt Nella trots. ‘Agnes is zelfstandig geworden. Dit is niet alleen merkbaar op de werkvloer, maar ook thuis. Hoe mooi zou het zijn dat ze uiteindelijk door kan groeien naar een (gedeeltelijk) betaalde baan en dat ze zelfstandig kan wonen?’

Philadelphia heeft ook leerwerktrajecten voor de mensen die de stap naar betaald werk willen maken. Ze kunnen in deze trajecten, wennen aan het hebben van een baan en tegelijkertijd een vak leren. Het traject wordt afgesloten met een examen voor een branche-erkend certificaat van het betreffende vakgebied. Het heeft al geresulteerd, voor een cliënt van Philadelphia, in een baan op loonwaarde. Bode vertelt dat de samenwerking met de cliënten van Philadelphia ook voor veel medewerkers van de zorggroep leerzaam is. ‘We ontdekken talenten, zetten mensen in hun kracht en vinden het fijn dat ze onze bewoners en bezoekers extra aandacht kunnen geven’, besluit Bode.