Missa Brevis daagt uit

EMMELOORD - De jubileumcommisieleden Rita Wouda en Agnes Jongman zijn al volop bezig met de voorbereidingen van het concert. Het koor gedirigeerd door Marjo Snoek dat iedere woensdagmorgen vanaf 9.45 uur repeteert in mfc Nieuw Jeruzalemkerk in Emmeloord telt 44 leden en wil zich tijdens het jubileum verdubbelen tot ruim tachtig zangers.

‘We zijn nu zover dat de projectzangers er bij kunnen’, zegt Rita Wouda. Met name sopraanstemmen zijn welkom, maar ook bassen en tenoren. ‘Iedereen die zin heeft om mee te zingen is van harte uitgenodigd’, klinken de dames uitnodigend. Veel mensen houden van zingen, maar vinden het teveel gevraagd om wekelijks een repetitie bij te wonen. Een keer meedoen op projectbasis is populair, weten de twee.

‘Vijf jaar geleden hebben we het ook gedaan en dat sloeg aan. Er zijn toen naar aanleiding van het projectkoor ook wel nieuwe leden bijgekomen.’ Aan de uitvoering van de Missa Brevis werkt sopraan Annemet Lems mee en seniorenorkest Echo der Golven. Voor ‘De Lofstem’ is het zingen van de Missa Brevis een primeur. ‘Het is ook wel pittig, want de teksten zijn in het Latijn. We kunnen oefenen door mee te zingen op YouTube’, vertelt Jongman.

Om zo goed mogelijk voor de dag te komen, zijn de projectzangers al vanaf deze maand welkom op de repetities. De Missa Brevis staat om de week op de agenda voor de repetitieochtend. De projectleden repeteren dus vooralsnog niet wekelijks mee. De zangers worden muzikaal begeleid door Jan Moens op piano en orgel. Aan het concert werkt ook het Fries Mannenensemble mee dat onder leiding staat van Jan Brens uit Sneek.

Met het op de lessenaar zetten van de Missa Brevis toont ‘De Lofstem’ aan dat het zoals Wouda en Jongman het verwoorden: ‘geen sudderend groepje ouderen is’. ‘We zijn een gezellig koor, maar het moet wel goed zijn. Onze dirigente eist kwaliteit en is altijd kritisch.’ De koorrepetities beginnen ook steevast met inzingen. ‘Ja om 9.45 al zingen is wel een dingetje, maar we beginnen met oefeningen om de stemmen warm te maken en we doen ook aan het oefenen van de ademsteun.’

Tussen de noten door is er ook heel veel gezelligheid bij het koor. ‘We snoepen wat af’, zeggen de twee verwijzend naar de vele feestjes die de koorleden met elkaar delen. Al met al vergrijst het koor wel enigszins. ‘De mensen gaan later met pensioen’, noemen ze als reden dat nieuwe aanwas er op oudere leeftijd bijkomt. Het feit dat de koorrepetities op woensdagochtend zijn, sluit meezingen van jongeren namelijk al uit. ‘Het tijdstip is echter gunstig voor ouderen die ‘s avonds liever niet meer de straat op gaan.’

Personele problemen heeft ‘De Lofstem’ beslist niet, maar de Missa Brevis eenmalig met 80 zangers op haar 35ste verjaardag uitvoeren zou een prachtig cadeau zijn. Zangers en zangeressen die belangstelling hebben kunnen zich aanmelden met een mail naar: secretariaatdelofstem@gmail.com of bellen 06-22475835 voor aanmelding en informatie.