STOPPELS

Buitengewoon Noordoostpolder

Het geweld van de verkiezingen is weer achter de rug. Het is weer “back to normal”. Of toch niet….? Als we de campagnebeloftes mogen geloven gaan we gouden tijden tegemoet. ‘Denken in Kansen, Samen Sociaal, Voor elkaar, Minder regels en lage lasten, Doen! En De Polder verdient beter.’ (dat laatste beviel me eigenlijk wel…). En dan een hele rij beloftes die aan deze schone leuzen hangen. Nu het stof is neergedaald kunnen we zien wat er eigenlijk is gebeurd. Nou, zo te zien lijkt dat niet heel indrukwekkend. Hier een zeteltje meer, daar een zeteltje minder en dat is het dan. Toch is er wel wat op te merken.

Het ging in hoofdzaak over de zondagssluiting (of eigenlijk, opening) van winkels, de coffeeshop, het centrumplan en de dorpen. Het onderwerp dreigende krimp, afname van inwoners, investeren in werkgelegenheid, imago van de Polder en … ziekenhuis leek in bijna geen enkel programma een belangrijk thema. En dat is toch waar het in de kern om gaat. Te moeilijk misschien? We zagen voornamelijk de coalitie om haar eigen vuurtje heen dansen. Met de rug naar het donkere bos. Kijk eens hoe mooi het brandt! Dat deden de indianen in een ver verleden in Amerika ook. Ze hebben het niet gered. Het is tijd, denk ik dan, om het anders te doen. Voorbeeld: in Zwijndrecht ging een lokale partij van 5 naar 8 zetels (van de in totaal 27) en werd de grootste. Waarom? Omdat zij een raadsbrede coalitie hadden gevormd in 2014. Iedereen deed mee. Geen machtspolitiek van de grootste partij. Nu zijn ze de grootste, en zetten weer in op hetzelfde. Groots denken! Iets voor Noordoostpolder? Kunnen we dat?

Verder was het opmerkelijk dat het centrumplan (eindelijk!) toch niet zo breed werd gedragen in de coalitie als werd gepresenteerd. Zonde! Eindelijk ligt er, na 15 jaar sappelen, een plan. Chapeau! Nu uitvoeren denk ik dan, dan gebeurt er tenminste wat in Emmeloord.

Het meest opmerkelijke van de uitslag was dat de dalende tendens van het CDA en de stijgende van de CU/SGP van de laatste 12 jaar zich voortzette. Het CDA ging in die periode terug van 8 naar 6 zetels (mede nog dankzij een restzetel) en de CU/SGP van 3 naar 5. Het verschil was krap 100 stemmen! Deze tendens betekent dat de volgende keer de CU/SGP de grootste partij wordt. Op zich niks mis mee. De kiezer bepaalt. Maar de signatuur van Noordoostpolder verandert daarmee cruciaal. NOP schaart zich daarmee bij de ca. 35 gemeenten in Nederland waar de conservatief-religieuze stroom de koers bepaalt. Alweer, de kiezer bepaalt, maar het wordt dan wel anders.

Verder volgde NOP de landelijke trend niet als het gaat om groei van lokale partijen. Per saldo nul groei. Oorzaak onbekend. Gezien de problematiek waar deze gemeente voor staat in de komende jaren is een gedurfd beleid nodig. Breed gedragen. Kans voor een raadsbrede coalitie waarin lokale zowel als landelijke partijen een plek hebben. Worden de saaie, ellenlange raadsvergaderingen misschien ook weer wat gezelliger.

. Laat het zien!