Evelien Sikkema exposeert in bibliotheek Urk

Urk - In de bibliotheek op Urk opent donderdag 5 april om 19.30 uur de expositie ‘People of Nepal’. In de tentoonstelling zijn foto’s te zien van Evelien Sikkema uit Emmeloord. Ze maakte deze tijdens een reis naar het land in 2017.

Evelien Sikkema is professioneel fotograaf - ze heeft het bedrijf Evelien Fotografie - en ze heeft een voorliefde voor Nepal. ‘Nepal zit in mijn hart,’ zegt ze daar zelf over.

De expositie toont werk dat Evelien Sikkema gemaakt heeft tijdens haar fotoreis naar Nepal in maart 2017. In 2015 werd het land getroffen door twee zware aardbevingen. Op haar reis door dit bijzondere land heeft Evelien Sikkema zowel in steden als in de bergen veel gezien en meegemaakt. De indrukken en gevoelens kregen een plekje. Emotioneel en fysiek heeft het bijzonder veel impact op haar gemaakt. ‘De fysieke inspanning in combinatie met het prachtige landschap en de lieve mensen hebben veel met me gedaan, een ervaring die ik voor geen goud had willen missen. De mensen in dit land zijn zo ontzettend lief en bijzonder dat ik deze mensen veel heb gefotografeerd. Eén moment, één blik, en het beeld moest er zijn.’

In Nepal wonen ongeveer 26 miljoen, vaak zeer arme, inwoners. Hiervan wonen weer 1 miljoen mensen in de stad Kathmandu. De totale oppervlakte van Nepal is 150.000 vierkante kilometer. De Kathmandu Vallei en het vruchtbare Terai zijn het dichtstbevolkt, maar in de hooggelegen gebieden is het wat rustiger. Hier treft een mens slechts af en toe een huis aan.

Wanneer er wordt gekeken naar de gemiddelde leeftijdsverwachting van de inwoners van Nepal, lijken deze op het eerste gezicht erg verontrustend. Een man wordt gemiddeld niet ouder dan 59 jaar en de vrouw slechts 58 jaar. De Nepalese bevolking valt onder te verdelen in drie hoofdgroepen, namelijk de Sherpa’s, die oorspronkelijk uit Tibet komen, de Tibeto-Birmanen en de Indoariërs, verder zijn er nog zo’n 35 andere etnische groepen.

Tijdens haar tocht door Nepal heeft Evelien Sikkema verschillende portretten gemaakt die zo indrukwekkend zijn, dat het idee voor een expositie al snel ontstond.

De bibliotheek op Urk is gevestigd aan de Singel 9b. Meer informatie is te vinden op de website van de Flevomeer Bibliotheek: www.flevomeerbibliotheek.nl.