James Webb ruimtetelescoop

Aflevering 1167 - 3 – 10 APRIL

Er is tegenslag voor de langverwachte opvolger van de Hubble-ruimtetelescoop, de James Webb ruimtetelescoop (JWST).

Uitstel voor testen

Er blijken extra testen nodig te zijn nu de onderdelen van de JWST zijn samengevoegd. Oorspronkelijk zou de telescoop in oktober 2018 gelanceerd worden. Dat werd al uitgesteld tot voorjaar 2019. Ook dit tijdvak blijkt nu niet haalbaar. De lancering gaat nu pas plaatsvinden in mei of juni 2020. De kosten voor het project zullen ook verder oplopen; tot maar liefst boven de 8 miljard US-dollar. De James Webb ruimtetelescoop zal gelanceerd worden met de krachtige Europese Ariane 5-raket.

Zelf heelal verkennen

Het Europese ruimteagentschap ESA heeft het project ESASky gelanceerd. Het betreft een internetportaal waarin een hemelatlas uit ruim een half miljoen afbeeldingen, 300.000 spectra en meer dan een miljard catalogusbronnen is samengesteld. Het materiaal is afkomstig van diverse satellieten en ruimtetelescopen. De functies op het portaal zijn voortdurend in ontwikkeling: er zullen steeds nieuwe mogelijkheden bijkomen. ESASky is te vinden op sky.esa.int

MAAN – De schijngestalte van onze wachter neemt verder af. Op zondag 8 april komt de maan om 09.18 uur in de schijngestalte van Laatste Kwartier (half, sterrenbeeld Boogschutter). Kijk enige tijd eerder als het nog niet licht is.

PLANETEN – In de avondschemering is Venus laag in het westen te zien. Rond 23.30 uur komt Jupiter in het zuidoosten op. In de vroege ochtend zijn bovendien Saturnus (l) en Mars (r) bij elkaar te zien (laag, zuidzuidoosten). Ze staan op 7 en 8 april in de buurt van de maan.

tel. 0527-699142, e-mail: rpelings@hotmail.com.