Volop plannen voor centrum

EMMELOORD - Emmeloord heeft sinds 1 januari van dit jaar een Bedrijven InvesteringsZone (BIZ) in het gebied rondom de Lange Nering. Klaske Lumens uit Emmeloord is sinds 1 februari als officemanager het gezicht van het centrummanagement.

Zelf spreekt ze liever van spin in het web dan wel coördinator van de 180 bedrijven en organisaties die tussen de Poldertoren en AH gevestigd zijn. Haar taak is om het centrum van Emmeloord bruisend te maken. Daarvoor staat ze 24 uur per week op de loonlijst bij de Stichting Centrummanagement en heeft ze op jaarbasis een flink budget te besteden voor activiteiten die mensen naar het winkelhart van de polder moeten lokken.

De bedrijven investeringszone was al enige tijd een wens van de BAN samen met enkele winkeliers in de binnenstad. De BAN deed in 2015 een verzoek bij de gemeente Noordoostpolder tot oprichting waarop de plannen samen met de gemeente uitgewerkt werden. In de BIZ heft de gemeente belasting op de WOZ waarde van alle 180 ondernemingen in het centrum van Emmeloord. De belasting wordt in de vorm van subsidie in een ondernemersfonds gestort, waarmee de ondernemers zelf activiteiten kunnen betalen om het centrum aantrekkelijker te maken.

De totstandkoming is een democratisch proces, waarbij de betrokken ondernemers een stem uitbrengen of ze voor of tegen zijn. In Emmeloord stemde eind vorig jaar 80 procent voor, waarmee de BIZ een feit is. Overigens eerst voor een periode van vijf jaar, daarna volgt een evaluatie en nieuwe stemming. De bedrijven die een tegenstem hebben laten horen, worden overigens wel automatisch lid van de BIZ. ‘Ja iedereen moet meedoen’, benadrukt Lumens nog maar eens. Daarnaast vult de gemeente het BIZ-potje nog royaal aan.

Lumens werkte tot voor kort als personeelsfunctionaris bij NAK en ziet de nieuwe functie als gegoten voor haar. ‘Ik houd van dynamiek en uitdaging. Ik ben ook vrijwillig buurtbemiddelaar en actief binnen de Juniorkamer. Netwerken past me heel goed en dat is belangrijk in dit werk.’ Inmiddels is ze een kennismakingsronde langs de 180 deelnemers begonnen.

Veiligheid

Maar tussendoor wordt ook gewerkt aan het organiseren van evenementen en is ze druk met het keurmerk veilig ondernemen. ‘Dit is een hele audit, waarbij politie en brandweer betrokken zijn. Daar kun je sterren mee verdienen. In het verleden pakte de BAN dit op en hadden we twee sterren, maar de aandacht voor veiligheid is de afgelopen tijd wat verwaterd. Dat willen we weer oppakken en ook breder trekken dan alleen het centrum.’ Bij dit project horen bijvoorbeeld ook cursussen voor ondernemers, zoals ‘laat je niet overvallen’.

Het meest zichtbare werk voor Lumens is het organiseren van evenementen. Nog voordat ze goed en wel begonnen was aan haar werk stond er al een nieuwe activiteit op de kalender in het vroege jaar: het springkussenfestival met twaalf springkussens. Het was nu op een extreem koude zaterdag, maar kinderen deert dat niet zoveel. Ergens in april of mei zou het beter tot zijn recht komen.’

Auto-evenement

‘In mei willen we iets met muziek en in juni een auto-evenement.’ Lumens is al vergevorderd met het binnenhalen van de start en finish van Senioren Kamer Groot Schokland Rally met zeventig deelnemers. De Stichting Centrummanagement wil in ieder geval vier grote evenementen voor de zomerperiode. De tweejaarlijkse rode loperdagen, waarvan er zaterdag en was, horen hier ook bij.

In de zomer kunnen de vijf zomermarkten wel wat opsmuk gebruiken, vindt Lumens. ‘Bij het aantrekken van marktkooplui is het belangrijk om niet iedere week dezelfde mensen te hebben. Het moet iedere keer anders zijn om de mensen iedere week voor een zomermarkt naar het centrum te krijgen.’Bestaande activiteiten als Sinterklaas en Kerstmarkt blijven uiteraard gewoon door gaan in het centrum. We werken hierbij samen met StEP.’

Wat de kerstversiering betreft liggen er wel kansen binnen de BIZ. ‘We hebben beloofd in het hele centrum verlichting te hangen. Daar gaan we mee aan de slag.’ Met haar rondes langs ondernemers groeit het lijstje met ideeën voor de binnenstad. ‘Ook een Black Friday is al genoemd. Er zijn volop plannen, maar eerst gaan we wat er is uitbouwen en hier en daar kijken wat er anders kan.’