Rijsberman in Brexit-groep vooral aan de slag met visserij

LELYSTAD - De Flevolandse gedeputeerde Michiel Rijsberman is gekozen tot vicevoorzitter van de interregionale Brexit groep van het Comité van de Regio's. Een nieuwe werkgroep die de stem van regio's wil zijn in het Brexit-proces en een strategie gaat maken voor de getroffen gebieden.

Rijsberman wil vooral aan de slag met het thema visserij. Op basis van een rapport van Eurochambres, blijkt Flevoland met Noord-Holland op de derde plaats in Europa te staan als regio die het hardst getroffen zal worden in haar primaire voedselsector als gevolg van een Brexit.

Rijsberman wil de werkgroep de stem van de regio laten zijn in dit proces, dat gedomineerd is door de dialoog tussen de Europese Commissie en het Verenigd Koninkrijk. Nederland maakt zich zorgen over het gebrek aan voortgang aan Britse zijde. De haven van Rotterdam heeft 100 douanemedewerkers aangesteld omdat 60 procent van de Britse import via deze haven loopt.Klappen in visserijsectorVerder is er de lokale impact. Volgens het Eurochambresrapport worden Flevoland en Noord-Holland als derde regio in Europa getroffen voor hun primaire sector. Zonder deal vallen we op het WTO regime terug, wat een faillissement voor gemeenten als Urk kan betekenen door 50 procent verlies van banen in de visserijsector.