Woudagemaal in 18.500 stukjes LEGO

LEMMER - Tijdens de draaidagen van het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer wordt op 11 april een schaalmodel van het gemaal in LEGO® onthuld.

Het kostte bouwer André Scholte, vrijwilliger bij het LEGiO-museum in Grootegast, ruim 3,5 maand om deze versie van het historische gebouw na te bouwen, maar het resultaat mag er zijn. De draaidagen van het ir. D.F. Woudagemaal zijn op 10, 11 en 12 april.

Ruim 18.500 LEGO® steentjes en 16 lampjes vormen de basis voor de schaalmodel van het gemaal. Ook het binnenwerk is daarbij niet vergeten en is door het deels open dak goed zichtbaar. Daarnaast plaatste André Scholte 2 motoren en een mini-rookmachine om het gemaal ook daadwerkelijk ‘aan’ te kunnen zetten, met een druk op de knop. Het Woudagemaal bouwde André in zijn eigen woonkamer en is zijn grootste bouwwerk tot nu toe.

Het Woudagemaal in LEGO® staat tot december in de machinehal van het Woudagemaal. Daarna verhuist het definitief naar het LEGiO-museum in Grootegast. Het krijgt daar een plek in de vaste collectie, naast onder andere het Eise Eisinga Planetarium en de Brandaris. Het museum is gevestigd in het oude hoofdkantoor van LEGO® Nederland en trekt jaarlijks bezoeken ruim 20.000 bezoekers.

Wetterskip Fryslân brengt het Woudagemaal gemaal jaarlijks twee keer onder stoom om het bedienende personeel in de praktijk op te leiden en om het werkende te houden. Het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer is het grootste en het enige nog functionerende stoomgemaal ter wereld. Het gemaal uit 1920 staat dit jaar 20 jaar op de UNESCO werelderfgoedlijst. Bij veel neerslag zet het waterschap het incidenteel nog steeds in om overtollig water naar het IJsselmeer te pompen.

Reguliere openingstijden: dinsdag t/m zaterdag 10.00 - 17.00 uur; zondag 13.00 - 17.00 uur.