Oh oh Emmeloord

Agenda

Een leuke nog redelijk nieuwe rubriek in deze krant, vind ik ‘vrijwilliger in het zonnetje’. Weer eens wat anders dan het nieuwe – hij komt nu echt - centrum of de wethouder die een aangeharkt bloembed staat te openen, niet waar? De inwoners zelf een gezicht geven, de vrijwilliger aan het woord. Over het goede leven op de vereniging of het luisterend oor in de kantlijn van de samenleving dat opkomt voor de zwakkeren.

Overigens naast leuk vanwege diverse gezichten die iets vertellen over hun activiteiten, ook heel confronterend. Al geruime tijd roep ik op verjaardagen en partijen dat ik ‘erover denk’ me ‘binnenkort’ aan te melden bij stichting Zonnebloem. Mijn toehoorders knikken vervolgens van ja en praten vervolgens met een gek stemmetje woord voor woord met me mee als ik de volgende zin begin.

‘Het is immers goed om wat voor een ander te doen. Wat doen tegen eenzaamheid, vrijblijvend wat goeds doen voor een ander’, om vervolgens iets te zeggen over woorden, daden en 30 punten achterstand. ‘Had ik dit al eens gezegd dan?’ Vorige week vertelde Jan Kuiken over het vrijwillig geven van EHBO les op basisscholen. ‘Dat is zo mooi, echt geweldig. Het blijft leuk en interessant om te doen. Het is schitterend om te zien hoe die kinderen het oppikken’, aldus de heer Kuiken. Dat lijkt me ook schitterend en goed dat er mensen als Jan Kuiken zijn. Goed en broodnodig dat er organisaties zoals het Rode Kruis zijn die mensen leren reanimeren of anderszins leren hoe te handelen in geval van nood. Goed om te zien, maar ook merkwaardig eigenlijk dat EHBO geen verplicht vak is in groep 8 of de brugklas. We leren verplicht Engels want de handel met het buitenland, heel belangrijk... Moeten we niet op de basisschool beginnen met programmeren want ‘de markt’ schreeuwt om programmeurs, dus is dat niet heel belangrijk?! En de medemens dan?

Elkaar helpen in geval van nood, is dat niet een fundamentele vaardigheid die een plekje verdient naast leren lezen, schrijven en rekenen? We discussiëren over euthanasie, het voltooid leven en levenseindeklinieken. De Coöperatie Laatste wil loopt op de televisie te koop met een zelfmoordpoeder, waarna jonge mensen in nood Google er op naslaan en even later met een volwaardig leven voor de boeg afscheid nemen. Natuurlijk zijn het onderwerpen die er toe doen. Onderwerpen die een plekje op de agenda verdienen, maar is in staat zijn elkaar te helpen niet belangrijker?

Maak de EHBO cursus verplicht, een structureel onderdeel in het onderwijs. Leer mensen reanimeren. Leer kinderen dat het leven waardevol is en dat problemen zijn te verhelpen. Help elkaar eerst en daarna nog een keer als het nodig is. Laten we elkaar helpen hoog op de agenda zetten. First things first, eerst het leven.