Vovem onderuit in topduels

Emmeloord - Twee keer gewogen en twee keer (net) te licht bevonden. Zowel de vrouwen als de mannen van Vovem moesten aan de bak in een topduel. De mannen voegden een punt toe aan hun totaal.

Door Harry de Ridder

In beide wedstrijden was het Zwolse SVI de tegenstander. De vrouwen verloren kansloos met 0-4 (24-26, 12-25, 14-25, 22-25) van de nummer twee. De mannen boden de koploper, die een straatlengte voorsprong heeft, heel goed tegenstand: 15-25, 22-25, 27-25, 24-26. Met een beetje geluk had een vijfde set er ingezeten.

Van teleurstelling was bij beide teams niet of nauwelijks sprake. Het seizoen verloopt tot nu toe goed voor beide teams en plaatsing voor promotiewedstrijden zit er nog steeds in. ‘We komen niet tekort voor de top in deze divisie, maar onze basis is gewoon te smal waardoor we te instabiel zijn’, luidde de analyse van trainer/coach Wim Bijsterbosch van de vrouwen.

Hij concludeerde, dat zijn team ‘bij vlagen heel goed had gespeeld’. Mooi, maar: ‘SVI is ontzettend goed en dan moet je minimaal op tachtig procent spelen.’ En dat lukte zaterdag niet. ‘In de eerste set hadden we winstkansen’, aldus Bijsterbosch, ‘maar daarna kakten we heel erg in. SVI had een paar goeie serviceseries, we kwamen er niet uit.’

Laatste wedstrijd

Passer-loper Jasmijn van den Manacker speelde voorlopig haar laatste wedstrijd, omdat ze zwanger is en collega Rosalie Bijsterbosch was niet helemaal fit, wat misschien ook niet hielp om het spel naar een hoger plan te tillen. ‘We kwamen aanvallend te kort’, vond Bijsterbosch, ‘zowel qua spronghoogte als kracht.’

Met nog drie wedstrijden te gaan, wil Vovem volle bak het seizoen uitspelen. De kans op verlenging van de competitie in de vorm van p/d-wedstrijden is wel veel kleiner geworden, maar ja, je weet het nooit. ‘We wilden het dit seizoen beter doen dan vorig jaar, toen we vierde werden. De voorsprong op de nummers vier en vijf is fors, dus het ziet ernaar uit dat we ons doel halen’, aldus Bijsterbosch.

De mannen, die net als de vrouwen in de derde divisie spelen, maakten het SVI, dat binnenkort het kampioenschap gaat opeisen, knap lastig. Trainer/coach Allard Jongsma kon niet anders dan content zijn met de prestatie van zijn team. ‘Doel vooraf was om een set te pakken en met volle overtuiging te spelen.’ Daarin slaagden de mannen glansrijk.

Niet aan te pas

‘In de eerste set kwamen we er niet aan te pas. We hadden moeite om aan te haken. De tweede set ging beter en kregen we kansen. In de derde set leek het wel als wij meer over hadden, terwijl we een veel ouder team hebben. We leverden veel strijd en speelden goed. En in de vierde set leverden de wisselspelers een goede bijdrage’, analyseerde Jongsma de wedstrijd set voor set.

‘Dus we hebben het hartstikke goed gedaan’, vond Jongsma. Vovem was niet onder de indruk van de status van de tegenstander en kwam steeds beter in de wedstrijd. In de vierde set maakte Vovem een achterstand goed en kwam terug tot 24-24. Een smash van Peter Scharenborg ging uit en een klap van Robbert Boer werd geblokt, waardoor de kansen op een beslissende vijfde set waren verkeken.
Allard Jongsma blikte met nog vier duels voor de boeg alvast terug op het seizoen. ‘We hadden twee doelen: meer uitwedstrijden winnen dan vorig seizoen en jonge gasten inpassen. Dat is gelukt. We hebben dit seizoen uit en thuis even vaak gewonnen en vijf nieuwe spelers ingepast. Ze doen prima mee, dat gaat niet ten koste van ons niveau.’

Vovem staat stevig op de derde plaats, ondanks de nederlaag. Dat biedt perspectief, want de nummer drie mag aan de nacompetitie meedoen. Jongsma: ‘Dat zou een leuke bonus zijn.’