Roparun 'big challenge' voor team UCT

Emmeloord - Richard Verhoef kijkt er enorm naar uit. ‘Het lijkt me een fantastisch avontuur.’ De Emmeloorder is een van de acht lopers van het team van Ultimate Combi Training, dat dit jaar aan de Roparun meedoet.

Door Harry de Ridder

De Emmeloorder (48) traint bij het indoor- en outdoor trainingscentrum en bedacht om een team op poten te zetten toen het niet zo makkelijk lukte om bij een ander team aan te sluiten. ‘Bij UCT heb je een grote concentratie ‘sportidioten’, dus ben ik naar Stephan gestapt en hij zei direct ‘ja’. Stephan is Stephan Jongstra, eigenaar van UCT en tevens loper tijdens de Roparun.

De Roparun is een estafetteloop vanuit Parijs en Hamburg met als eindpunt Rotterdam. In 1991 werd de eerste loop van Rotterdam naar Parijs georganiseerd als gevolg van een weddenschap. In de loop van de afgelopen zevenentwintig jaar is het evenement enorm gegroeid. Voor de 27e editie hebben zich meer dan driehonderd teams ingeschreven. In al die jaren is al meer dan 72 miljoen euro bijeen gebracht voor kankerpatiënten.

Anderhalve marathon

De Roparun staat op de kalender van 19 tot en met 21 mei, tijdens Pinksteren dus. De teams, die uit minimaal zes en maximaal acht lopers bestaan, leggen meer dan 500 kilometer lopend en fietsend af. De lopers moeten anderhalve marathon afleggen (circa 65 kilometer), de fietsers meer dan het dubbele, omdat per loper twee fietsers nodig zijn. Een flinke uitdaging derhalve.

In eerste instantie ging de werving van deelnemers Richard Verhoef niet zo goed af, waarna Stephan Jongstra bedacht om een informatieavond te organiseren. Een schot in de roos. ‘Toen konden we uit lopers kiezen’, zegt Verhoef. ‘We hebben toen een blik gekke Urkers opengetrokken, ha, ha.’ Tot het team van lopers behoren behalve Jongstra en Verhoef de Urkers Hessel Romkes, Maarten Jonkers en Roelof Jonkers. Uit de polder doen Peter-Paul Frijlink, Jolanda Pater en Linda Schwering mee.

In totaal is het team van UCT negentien personen groot. De voorbereiding op de estafetteloop is een, op z’n zachtst gezegd, aardige uitdaging. Neem alleen al de trainingen, de teamchallenges, zoals ze door Jongstra worden genoemd. ‘We hebben een gezellig team met allemaal verschillende sporters. Dat moet een geoliede machine worden. Lopen kunnen we allemaal wel. Daarom zijn de challenges een mentale training en teamtraining ineen.’

Mobiel basiskamp

Verder moesten er sponsors worden gevonden om het inschrijvingsgeld en de deelname aan de loop financieel te ondersteunen. Verschillende sponsors dragen bij in natura, zoals STET dat een grote trailer ter beschikking heeft gesteld. De trailer fungeert als mobiel basiskamp, waarin lopers en fietsers tot rust kunnen komen. Al is dat een relatief begrip. ‘Ervaren deelnemers zeggen, dat je met twee uur slaap je handen mag dichtknijpen’, aldus Richard Verhoef.

De fietsers vormen volgens Stephan Jongstra een niet te onderschatten schakel van de ketting, die de teamcaptain, chauffeur, masseurs, verzorger, lopers en fietsers vormen. Die fietsers worden door de organisatie verplicht gesteld. ‘Ik heb net zoveel respect voor de fietsers als voor de lopers. Je fietst langzaam en je zit lang op de fiets.’ Om die reden hebben ook de fietsers op de rug van het teamshirt ‘competitor’ staan.
Het team van UCT, dat vanuit Parijs vertrekt, gaat voor een bedrag van 7000 euro. Daarvan is door sponsoring en lotenverkoop al bijna 5000 bij elkaar geharkt. Op zondag 8 april is de generale repetitie. Alles moet kloppen. ‘We moeten gemiddeld 11 km/uur lopen, dat is pittig. Maar we gaan het redden’, weet Richard Verhoef zeker. ‘Het wordt fantastisch. Sportief is het een grote uitdaging, maar ook de teamgeest wordt heel belangrijk.’

Wie wil zo’n team en zo’n doel niet steunen? Meer informatie is te vinden op donaties.roparun.nl/doneren (team 96) en www.teamuct.nl