Veel animo voor opruimactie De Wieden

SINT JANSKLOOSTER - In de Wieden kwamen zaterdag 68 vrijwilligers af op het initiatief van gemeente Steenwijkerland, ROVA en Natuurmonumenten om het gebied schoon te maken. ‘Het leuke is dat iedereen het met een big smile doet’, zegt Henk Hulzebos, gemeentelijk regisseur Afval en Reiniging.

Hij wacht in restaurant Smit Giethoorn al die vrijwilligers op. Die komen vervolgens met verhalen wat ze aantroffen in de natuur rond Giethoorn, Dwarsgracht, Wanneperveen, Ronduite en Belt-Schutsloot. “Een boei, een tuintafel, een zak met afval en een volle luier…”, somt een vrouw uit Steenwijk op. “Opvallend veel blikjes bier. Die zijn nu allemaal leeg…”, grapt een andere vrijwilliger.

Volgens Hulzebos zijn flesjes en blikjes sowieso het hoofdbestanddeel van de afvalberg die deze zaterdag uit De Wieden wordt gehaald. “En jerrycans”, vult deelnemer Albert Mooiweer uit Zwartsluis aan. Hij is tussen Belt-Schutsloot en zijn woonplaats aan de slag geweest. “Ik ben een natuurman en daarom vind ik dit een belangrijke actie”, geeft hij als reden voor zijn deelname. Volgens Mooiweer liggen vooral de ‘toeristische routes’ vol met rommel.

Toch is de opbrengst van een ochtendje rommel opruimen minder groot dan in voorgaande jaren. Dat geeft wethouder Douwe Oosterveen hoop. “Misschien betekent dit dat er ook daadwerkelijk minder afval is. Eigenlijk zouden dit soort acties helemaal niet nodig moeten zijn”, aldus de wethouder, die alle vrijwilligers komt bedanken bij Smit Giethoorn. Hij biedt ze bovendien een hapje en een drankje aan.

Hulzebos ondersteunt het betoog van zijn wethouder. “Als iedereen zijn eigen afval opruimt, is deze actie inderdaad overbodig. Deze vrijwilligers ruimen nu de rommel van anderen op. Uiteindelijk is het ook maar een klein percentage mensen die zo met de natuur omspringt. Ik heb ook de indruk dat steeds meer mensen zich wel goed gedragen. Bovendien zijn er steeds meer inwoners die opruimacties organiseren”, aldus Hulzebos, die blij is dat zowel inwoners van de gemeente Steenwijkerland als van omliggende gemeenten meedoen aan deze opruimactie.

Erica Prikken van Natuurmonumenten bedankt de vrijwilligers ook voor hun inzet. Ze wijst erop dat weinig promotie nodig was om mensen te vinden voor deze actie. “Mensen voelen zich betrokken bij de natuur en zetten zich daarvoor in. Mooi ook dat De Otterskooi uit Dwarsgracht, De Waterlelie uit Belt-Schutsloot, Smit Giethoorn en Varen in de Wieden uit Zwartsluis belangeloos aan deze actie meewerkten door hun boten in te zetten”, vindt Prikken. Zelf begon ze de dag op een aangename manier aan de Ronduite. De Landelijke Opschoondag-organisatie had daar voor een koffiebar compleet met barista gezorgd die versgemalen koffiespecialiteiten voor de deelnemers bereidde.