Vrijwilliger in het zonnetje: Jan Kuiken

In de Noordoostpolder wordt in ‘Vrijwilliger in het zonnetje’ wekelijks stilgestaan bij een vrijwilliger. Als ze er zijn vindt iedereen het normaal, maar als ze er niet zijn, dan worden ze gemist. Deze week in het zonnetje: Jan Kuiken (64), EHBO-docent bij het Rode Kruis.

Door Alexander Drost

Op een lagere school gaf hij eens EHBO-les aan een groep 8, waarna dat vervolgens via het Rode Kruis vaste prik werd. Het RK is in de Noordoostpolder actief in onder meer de bevolkingszorg, in crisisopvang en verzorging en wordt ingezet tijdens evenementen. ‘Ook is er een noodteam in geval van grote rampen’, vertelt Kuiken. ‘Mensen uit de Noordoostpolder kunnen dan landelijk worden ingezet.’

Het EHBO-team van het Rode Kruis is in de Noordoostpolder actief bij evenementen als het Pieperfestival. De vrijwilligers krijgen daarvoor diverse trainingen. Een speciaal fietsteam wordt bijvoorbeeld getraind door de marechaussee, om te kunnen fietsen tijdens drukke evenementen en om snel te kunnen handelen in geval van nood. ‘Zij fietsen trapjes af en leren met gevaar en het publiek om gaan.’ De vrijwilligers van het RK worden jaarlijks ruimschoots bijgeschoold. Drie keer per maand vinden trainingen op het gebied van veiligheid, vier keer per jaar wordt er bijgeschoold op reanimatie. En wat te denken van het werken met een portofoon. ‘Niet iedereen mag dat zomaar doen’, zegt Kuiken.

Op vingers getikt

Het lesgeven aan leerlingen van de basisschool vindt Jan Kuiken geweldig. ‘Dat is zo mooi, echt geweldig, ja. Het blijft leuk en interessant om te doen. Het is schitterend om te zien hoe die kinderen het oppikken. Soms worden wij als ‘oude rotten’ door de kinderen op de vingers getikt. Ze vertellen ons dan hoe het precies moet. We leren nog iedere keer van de kinderen. Ik hoop dat ze uiteindelijk kiezen voor het Rode Kruis, we zien sommigen die nu al beter zijn dan wij’, glimlacht hij. ‘Voor mij is het een uit de hand gelopen hobby geworden. Er wordt heel veel bijgespijkerd, maar dat is helemaal niet erg.’ Een EHBO-cursus is in z’n geheel te volgen, maar via het Rode Kruis kan er ook in modules worden geleerd. Wil iemand bijvoorbeeld alleen leren reanimeren, dan is dat mogelijk. Diegene kan zich aanmelden via internet en na E-learning een fysiek examen afleggen.

Les

Als het aan Jan Kuiken ligt, kunnen er niet genoeg vrijwilligers aansluiten bij het Rode Kruis. Aanmelden kan via de website van het Rode Kruis. Wegens ziekte kan Jan Kuiken momenteel geen les geven. ‘Ik mis het lesgeven nu zelf, ik heb zoveel passie hiervoor. Ik krijg regelmatig te horen dat een EHBO-les op een school niet zonder meneer Kuiken kan. De mensen zijn altijd zo dankbaar, dat is mooi om te zien.’