Schimmel is verleden tijd in jeugdhonk Kuinre

KUINRE - 'De paddenstoelen groeiden op het plafond,' vertelt Astrid Versluis, voorzitter van Stichting Jeugdhonk Kuinre. Hoog tijd dus voor een nieuw onderkomen voor kinderen en jongeren vanaf 10 jaar.

Dankzij de hulp van heel Kuinre is dat gelukt. Na de officiële opening van ’t Strandhuus vandaag door wethouder Dieke Frantzen, is er morgen een open dag.

Afbouw- en Klussenbedrijf Ronald Ypinga en tientallen vrijwilligers voerden een paar dagen voor de opening een race tegen de klok. In het fraaie houten gebouw moest het laatste timmerwerk nog gedaan worden, de keuken afgemonteerd, meubels geplaatst en alles schoongemaakt. Wethouder Dieke Frantzen verrichtte vrijdagmiddag na de koffie met Pionierskoek de openingshandeling. Het is een van haar laatste klussen als wethouder. Dorpsomroeper Herman Snelder fungeerde als presentator en Alieke Paulusma van het jeugdbestuur assisteerde de wethouder bij de opening.

Haar vader, Rypke Paulusma, is een van de vrijwilligers die woensdag nog druk aan het klussen was. 'De jeugd heeft alles zelf geregeld, van bouwtekening tot oplevering aan toe,' zegt hij met trots in zijn stem. Daarnaast wil hij benadrukken dat het hele dorp heeft meegeholpen. Daarmee bedoelt hij niet alleen de Kuinderse bouw- en installatiebedrijven, maar ook alle vrijwilligers. 'Als je het uit het dorp haalt, is het goed,' lacht hij.

Stichting Jeugdhonk is bovendien de vele sponsoren dankbaar. Zo kwam de gemeente met een bedrag van 40.000 euro over de brug. Om de resterende benodigde 80.000 euro binnen te halen, deed ze nog een beroep op fondsen. Verder heeft ze nu ongeveer 160 donateurs. De 120 leden van de Club van 25 hebben toegezegd vijf jaar lang jaarlijks 5 euro over te maken. Met een flessenactie dragen de jongeren zelf ook een steentje bij.

Astrid Versluis is heel blij dat het Jeugdhonk eindelijk klaar is. 'Vijf jaar geleden hebben we al een aanvraag ingediend bij de gemeente.' Toen ze op de nieuwjaarsreceptie begin 2016 samen met Aubrey Veltkamp bij wethouder Frantzen naar de stand van zaken vroeg, kreeg ze te horen dat Kuinre een nieuw jeugdhonk kreeg. 'Ik werd helemaal emotioneel,' zegt de voorzitter over dat moment.

Daarna kwam er schot in de zaak. Een bouwgroep werd gevormd, de bouwaanvraag ingediend en de tekeningen gemaakt. Versluis kijkt tevreden terug op dat proces. 'Het overleg met de gemeenteambtenaren Twerda, Van der Veld en Ruisch verliep heel goed.' Vlak voor kerst vorig jaar werd het oude jeugdhonk platgegooid. Dat was volgens Versluis in erbarmelijke toestand. 'We hadden al eens lekkage en kortsluiting. Nog één feest en we waren door de vloer gezakt,' schetst ze. In januari kon met de bouw begonnen worden van het nieuwe 't Strandhuus.

Na Pasen is de jeugd van 10 tot 14 jaar weer elke vrijdagavond welkom in het nieuwe 't Strandhuus. Gewoon om lekker te chillen en bij te praten. Eens in de maand is er voor hen een thema-avond en eens per kwartaal een feestavond. Voor 16-plussers zijn er ook eens per kwartaal feestavonden. 'In overleg kunnen we nog op zaterdagavonden voor de tussengroep vanaf 14 jaar open gaan,' voegt Versluis daar aan toe. Basisschoolleerlingen mogen elk jaar langskomen om suikerbieten uit te hollen en lampions te maken. Ook is er een beachvolleybaltoernooi. Maar eerst is het morgen open dag, die om 14.00 uur begint.

Op het programma staan de onthulling van de vlag met het nieuwe logo, ontworpen door Robin Ensing, en het bord met daarop alle leden van de Club van 25.