Zoeken naar stembus Urk

URK - Het was even wennen voor de stemgerechtigden op Urk die gewend zijn om hun stem uit te brengen in het Oude Raadhuis op Urk. Gisteren was het Cultuur-eus de locatie.

‘Verdwaald’, lachen El Hoekman en Marij Oost die de vertrouwde stembusgang ook maakten richting museum. Het Cultuur-eus ligt op steenworp afstand en de vele posters van de politieke partijen verraden de stemlocatie. ‘Er was zelfs een poster op de deur van het stemlokaal geplakt’, zegt Klaas Brouwer, voorzitter van het stemlokaal. ‘Die hebben we er afgehaald.’

Alle werving en campagne tot aan de drempel van het stemhokje is toegestaan, gaat hij verder. ‘Zolang het maar niet in het stemlokaal is.’ Het stemlokaal is in het Cultuur-eus omdat er meer ruimte is legt Brouwer uit. ‘Dat heeft vooral te maken met de extra ruimte voor de stembus van het referendum over de sleepwet.

De dames El en Marij hebben hun democratische plicht nog nooit verzaakt. De gemeentepolitiek interesseert ze wel. ‘Het mag wel blijven zoals het nu is’, vindt El. ‘En er moet beslist geen hotel op de haven komen. Dat is slecht voor de zondagsrust, maar geeft ook beslist problemen met parkeren.’ ‘Het is een voorrecht dat we mogen kiezen’, stelt Marij.

De twee vinden het wel jammer dat de PVV op Urk meedoet. ‘Ik heb niets op Hendrik Wakker tegen, maar een partij als de PVV past ons niet; innerlijke rust en herbergzaamheid zijn de waarden waar we voor staan.’ Op het stemlokaal hebben rond half elf 100 mensen van hun democratisch recht gebruik gemaakt. ‘Als we de opkomst van 80 procent weer halen, moeten er hier nog 900 komen’, zegt Brouwer.

Cees Walinga