Levendige politieke discussie in het Huyscafé

EMMELOORD - Een levendige discussie, onorthodox geleid door Ino Meijer, waar de VVD het zwaar te verduren had. Zo kan de door de gemeente georganiseerde politieke avond, vrijdagavond in het Huyscafé van ’t Voorhuys, het best worden samengevat.

Ino Meijer leidde de discussie, gooide er af en toe een eigen mening in, betrok de zaal er goed bij en kreeg regelmatig de lachers op zijn hand. Maar het ging natuurlijk vooral om serieuze lokale onderwerpen. Zoals de koopzondagen. De VVD neemt, mede op verzoek van vier grote supermarkten, een glashelder standpunt in: alle zondagen moeten de winkels open kunnen, als de ondernemers dit zelf willen. De liberalen lijken niemand mee te krijgen. Alle christelijke partijen vinden de twaalf koopzondagen, waarvoor nu ruimte is, genoeg.

Lijsttrekker én wethouder zijn is soms lastig. VVD-lijsttrekker (en wethouder) Hans Wijnants had het het meest moeilijk met zijn plan om de entree Emmeloord-Oost en Lange Nering Oost te herontwikkelen. Daar is echter geen ruimte voor in de huidige afspraken, waaronder het voltallige college de handtekening heeft gezet en dat door de raad is aangenomen. Tjitske Hoekstra verweet Wijnants dat hij hier, toen dit besluit in het najaar viel, met geen woord over heeft gerept en dit nu juist in de verkiezingsstrijd naar voren brengt. Wijnants gaf aan dat de entree Emmeloord-Oost een aanfluiting is en dat daar nodig wat moet gebeuren. De wethouders Henk Suelmann (CDA) en Wiemer Haagsma (ook lijsttrekker van de Politieke Unie) verzekerden dat het gemeentebestuur het huidige plan eerst gaat uitvoeren en dat daarna pas ruimte is voor het herontwikkelen van de gebieden daaromheen, zoals de Golfslag, autobedrijf Van Staveren en de omgeving daar.

De coffeeshop zorgde ook weer voor discussie. CU/SGP, CDA en ONS zijn tegen, D66, SP en PvdA voor. Oud VVD’er Willem Keur kwam met het idee om het eens een jaar met een coffeeshop te proberen. ,,Laten we zien wat dan de effecten zijn.’’ De PvdA vindt de Poldertoren wel een mooie locatie voor een coffeeshop. De VVD wil de Poldertoren verkopen. Hans Wijnants: ,,Anders betalen we daar als gemeente jaar na jaar de rekening voor.’’ Henk Suelmann was daar fel op tegen. ,,We hebben tijdens een open dag 300 bezoekers in de Poldertoren gehad en er kwamen 110 ideeën voor invulling op tafel. Daar gaan we wat mee doen. Die Poldertoren is van ons allemaal.’’