Noordoostpolder kapt 1000 zieke essen

EMMELOORD - De gemeente Noordoostpolder kapt nog eens duizend essen die aangetast zijn door de essentaksterfte.

In de gemeente staan langs de buitenwegen nog ongeveer zesduizend exemplaren. De zieke essen zijn onveilig en worden zo snel mogelijk verwijderd. De locaties waar de bomen verdwijnen worden op termijn beplant met een mix van verschillende boomsoorten.

De kapwerkzaamheden van de meest aangetaste essen gebeuren aan de volgende wegen: Blankenhammerweg, Bomenweg, Burchtweg, Casteleynsweg, Johannes Postweg, Klutenweg, Lindeweg, Luttelgeesterweg, Neushoornweg, Onderduikersweg, Oud Emmeloorderweg, Paardenweg, Pilotenweg, Sloefweg, Vliegtuigweg, Zwartemeerweg en de Zwijnsweg.

Voorafgaand aan het kapwerk doet de gemeente een flora en fauna check. Als er bijvoorbeeld vogels in nestelen dan blijft de boom staan. De essentaksterfte heerst in heel Europa. De verwachting is dat slechts een klein percentage van alle essen het gaat overleven.

De gemeente kapt uit het oogpunt van veiligheid eerst de zwaarst aangetaste essen. In totaal is 96 procent van de essen in de gemeente is aangetast. Vorig jaar zijn er al 2000 zieke essen gekapt.