Natascha Hoiting presenteert boek Sonata in Voorhuys

Emmeloord - In ’t Voorhuys in Emmeloord vindt vanavond de boekpresentatie van Sonata, een spannende liefdesroman over een onmogelijke liefde in de duistere wereld van de Italiaanse maffia in Amsterdam, plaats. Schrijfster Natascha Hoiting kijkt uit naar de lancering van haar debuutroman.

Door Alexander Drost Het boek schreef Hoiting al in 2015 en in zes maanden stond Sonata op papier. Vervolgens duurde het even voordat er iets met het boek gebeurde. ‘Ik heb het een jaar laten liggen voordat ik het naar een uitgeverij stuurde, heb het eerst lekker laten sudderen en aanpassingen gedaan, toen vond ik ‘m goed. Ik ben zelf behoorlijk kritisch', vertelt ze. 'Het is toch een beetje je kindje dat vervolgens weggaat. Dat moet wel goed zijn’, geeft ze aan. Hoewel Hoiting in het verleden meerdere manuscripten schreef, kwam het nog nooit tot een publicatie. In ’t Voorhuys zijn er donderdagavond in ieder geval al tachtig aanwezigen. ‘Dat wordt best spannend’, vertelt ze met een grijns.

Maffia

Haar interesse in de maffia mengde ze in Sonata met een meeslepend liefdesverhaal. De schrijfster had altijd al vergaande interesse in de maffia. Maar hoe zit dat eigenlijk in Nederland? Ze verdiepte zich volledig in de 'ndrangheta, de misdaadorganisatie die haar oorsprong vindt in het Italiaanse Calabrië. Ze vond onder andere rapporten, waarin bakken aan informatie staat over deze organisatie. Ook ging ze naar Amsterdam, om zich te verdiepen in locaties die in het boek voorbij komen. ‘Ik vind de researchfase een erg leuke fase van het schrijfproces. Ik ben dan echt fanatiek, het hele huis ligt vol met boeken over het onderwerp. Ik bijt me volledig vast in het onderwerp. Tijdens het onderzoeken leer je zoveel, verbazingwekkende dingen soms. Wauw, wat is dit? Dacht ik soms. Maar deze fase kan soms ook pijnlijk zijn, het is namelijk een proces met pieken en dalen.’ De naam Natascha Hoiting naam staat nu voor eeuwig op de cover van het boek, dat in boekhandels te koop is en ook nog eens in de bibliotheek komt te liggen. Ook op bol.com is Sonata te koop. De liefdesroman is geschreven voor vrouwen. ‘Maar ook mannen die het boek al hebben gelezen waren onder de indruk’, geeft ze aan. Vanavond voert de uitgever een inleidend praatje, waarna het woord aan Natascha zelf is. Het eerste exemplaar van het boek reikt ze uit aan een vriendin, die haar hielp door onder andere feedback te geven.

Sonata

Muziek speelt voor Natascha Hoiting een belangrijke rol in het schrijfproces. ‘Daar haal ik veel inspiratie uit’, verklapt ze. ‘Ik heb een playlist om in de mood te komen. De mannelijke hoofdrolspeler in het boek speelt piano, dat komt iedere keer weer terug en vormt als het ware een rode draad in het boek. Qua spanningsopbouw golft het boek als een sonate. De werktitel van het boek was Justin & Julia. Tijdens een ingeving bleek dat Sonata het moest worden’, besluit ze.
Over Sonata Op een winteravond wordt er in het Amsterdamse Bos een lichaam begraven met de bedoeling dat niemand het ooit terug zal vinden. Wanneer Julia dertien jaar later Justin ontmoet weet ze niet hoe haar leven op het punt staat te veranderen. Ze voelt zich direct tot hem aangetrokken en geeft uiteindelijk gehoor aan haar gevoelens. Dan blijkt dat de succesvolle zakenman een wel heel donker verleden met zich meedraagt. Een verleden dat sinds haar jeugd nauw verweven blijkt te zijn met het hare. Vanaf het moment dat hij Julia voor het eerst ziet weet Justin dat ze voor hem verboden is. Zij is de laatste vrouw in de wereld waar hij verliefd op mag worden. Hij slaagt er echter niet in zijn gevoelens tegen te houden. In zijn angst haar te verliezen verzwijgt hij zijn geheim en hoopt, tegen beter weten in, dat Julia hem zal vergeven voor de pijn die hij haar aan zal doen. Wanneer de liefde tussen de twee in alle hevigheid opbloeit, komt Julia op ruwe wijze achter Justins duistere geheim en zullen hun levens nooit meer hetzelfde zijn.