Gemeente moet Polenhotel in Bant aanpakken, PvdA wil sluiting

Emmeloord - Het gebruik van hotel Noordoostpolder in Bant als onderdak voor Poolse arbeidsmigranten is illegaal. De gemeente Noordoostpolder moet daar dus tegen optreden. Dat heeft de Raad van State beslist in een hoger beroep van het gemeentebestuur en de exploitant van het hotel.

Omwonenden vroegen het gemeentebestuur eerder om het illegale gebruik aan te pakken. Maar dat weigerde het gemeentebestuur. Het gebruik als langdurig verblijf voor arbeidsmigranten past volgens het gemeentebestuur binnen de regels van het geldende bestemmingsplan. De rechtbank in Lelystad dacht daar anders over. En de Raad van State volgt nu het oordeel van de rechtbank. Ze concluderen dat er feitelijk geen sprake is van een hotel. Het bestemmingsplan laat een hotel toe. Maar een hotel biedt in het algemeen verblijf voor een beperkte duur. Als gasten er voor langere tijd verblijven, is dat een uitzonderlijk geval. In hotel Noordoostpolder was echter sprake van voornamelijk maandenlang verblijf van gasten, zo bleek uit controles. Verder ontbreken roomservice, dagelijkse opmaak van de bedden en dagelijkse schoonmaak van de kamers. Bovendien sliepen de gasten ook samen op een kamer. Dat is volgens de Raad ook niet gebruikelijk in een hotel.

PvdA-NOP: sluiting

Rien van der Velde van PvdA-NOP vindt dat met de uitspraak van de Raad van State de gemeente Noordoostpolder onmiddellijk hotel Bant dient te sluiten. Een jaar geleden heeft Vander Velde de gemeente al verzocht het bestemmingsplan te handhaven, en dat kon alleen maar sluiting betekenen, aldus de fractie. Al sinds 2013 is Hotel Noordoostpolder, voorheen het Polderhuis genoemd, in opspraak wat betreft de rechtmatigheid van het hotel ten aanzien van het bestemmingsplan. 'Klachten en rechtszaken waren het gevolg en nu, vierenhalf jaar later, leefde er tot nu de juridische overtuiging dat er juist gehandeld wordt door de uitbater van het Hotel.' Nu bewoners de zaak bij de raad van state hebben gewonnen moet de zaak gesloten worden. De PvdA-NOP begrijpt niet dat het zo moeilijk moest zijn. De vorige uitspraak van de rechter was al sluiten. 'Er is onvoldoende geluisterd naar de omwonenden, die al geruime tijd herhaaldelijk bij de gemeente kwamen aangeven dat het hotel als verkapte huisvesting fungeerde voor arbeidsmigranten en niet als regulier hotel, zoals dit werd beweerd door zowel de uitbater in deze alsmede de gemeente. Ook de rechtbank schaart zich achter de sterke indrukken van deze burgers. Waarom had er dan nog een uitspraak van de Raad van State aan te pas moeten komen', vraagt Van der Velde zich af.