Henny wil er minstens vijftig

Emmeloord - Twee jaar geleden was de Nationale Diabetes Challenge in Emmeloord goed voor iets meer dan tien deelnemers. Dat kan en moet beter. ‘Ik ga voor minimaal vijftig’, zegt Henny Kleine.

Zij is diabetes verpleegkundige en nauw betrokken bij de organisatie van de polderchallenge voor diabetici. Ze trekt samen op met Bart Maljers, beweegcoach van Carrefour. Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk suikerziektepatiënten gaan bewegen. Gezond voor iedereen, maar voor diabetici ongelooflijk belangrijk. Wetenschappelijke onderzoeken tonen dat aan. ‘Door je spieren aan het werk te zetten, werkt de insuline beter en wordt glucose beter uit het bloed opgenomen, waardoor de bloedglucosewaarde daalt’, doceert Henny Kleine. Wereldwijd lijden honderden miljoenen mensen aan de ziekte, van wie het grootste deel te kampen heeft met type 2.

Bewegen essentieel

Hoeveel patiënten er in de Noordoostpolder zijn weet Kleine niet precies, maar vuistregel is, dat per huisartsenpraktijk zo’n 150 mensen aan diabetes lijden. De verwachting is, dat dit aantal in de loop van de komende jaren zal toenemen. Sommige medicatie helpt natuurlijk, maar goed bewegen is essentieel voor de diabetespatiënt. De Nationale Diabetes Challenge is een initiatief van de Bas van de Goor Foundation. Van de Goor, oud-volleyballer en erbij in 1996 in Atlanta, toen de nationale volleybalploeg olympisch goud won, is zelf diabetespatiënt. Hij wil ‘onwetenden’ enthousiast maken om te gaan bewegen. Laagdrempelig is het toverwoord. De streefcijfers voor dit jaar: 6000 deelnemers op 300 locaties. Emmeloord behoort daar dus ook toe. Minke Hersevoort en Simon van Pienbroek waren er twee jaar geleden bij en zijn dus ervaringsdeskundigen. ‘Jammer, dat het vorig jaar niet doorging, want het is zo leuk om mee te doen’, vindt Minke Hersevoort. ‘En je merkt dat je lichaam verandert door het lopen. Je conditie wordt natuurlijk beter.’ Simon van Pienbroek is ook enthousiast. ‘Het is leuk om andere mensen te ontmoeten en gezellige gesprekken te voeren. Het mooie is: er zit geen dwang achter, maar lopen in een groep stimuleert je wel. Het loopt gemakkelijker dan in je eentje.’ Zwaar is het ook niet. Eén avond in de week een paar kilometer wandelen. Wil je meer kilometers maken: ook prima.

Voorlichtingsavond

Twee jaar geleden lag de organisatie bij de huisartsen in West. Deze keer zijn alle huisartsen in heel de Noordoostpolder benaderd. Daar heeft Carrefour voor gezorgd. Bart Maljers en Henny Kleine gaan voor een flinke groep deelnemers. Ze hopen de doelgroep enthousiast te maken door onder meer een voorlichtingsavond te organiseren, waarop ook niet-diabetici welkom zijn. De avond, met een uitgebreide toelichting op alle ins en outs van de challenge en filmpjes van oud-deelnemers, wordt georganiseerd op maandag 19 maart bij Carrefour aan het Harmen Visserplein. De voorlichtingsavond begint om 19.30 uur. De loopavonden starten op maandag 16 april. In de laatste week van september zijn er drie loopavonden. Zaterdag 29 september is de Grande Finale in Amsterdam, in het Olympisch Stadion. Alle groepen uit heel Nederland lopen daar hun kilometers en worden onthaald door Bas van de Goor. Iedereen krijgt een medaille. ‘Daarna is het feest!’, aldus Henny Kleine. Meer info via: www.nationalediabeteschallenge.nl; www.bvdgf.org. Bart Maljers 06-53246892; Henny Kleine 0527-630401. Harry de Ridder