Meedenken over Flevolands erfgoed

LELYSTAD - Van zaterdag 17 maart tot en met zondag 8 april vinden, verspreid over Flevoland, diverse gratis erfgoedpop-up's plaats. Hiermee wil de provincie onderzoeken wat het erfgoed in de provincie is en wat zij in de toekomst kan betekenen.

De pop-up’s zijn voor iedereen te bezoeken na aanmelding op de site www.erfgoedpopups.nl.Flevoland als KunstwerkHet erfgoed in Flevoland speelt in de provincie een belangrijke rol. Zo gaat de provinciale Cultuurnota 2017-2020 uit van vier erfgoedthema’s: Flevoland WaterLand, Iconen van vernieuwende architectuur, Sporen van het oude land en Flevoland als Kunstwerk.

Onder deze thema’s worden speciale rondleidingen, vaartochten en theatervoorstellingen georganiseerd. Zo is het mogelijk om onder begeleiding zelf als ‘archeoloog’ deel te nemen aan een veldonderzoek. Ook kunnen bezoekers tijdens een virtuele beleving op zoek gaan naar een Urker schokker op de bodem van de voormalige Zuiderzee. De Flevolandse theatergroep Prins te Paard zal aan de hand van een unieke ontdekkingstocht de bijzondere geschiedenis van de Knardijk vertellen.

Voor de belevingen bij de erfgoedpop-up’s is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Aanmelden is noodzakelijk. Dit kan via de site www.erfgoedpopups.nl. Hier is ook het volledige programma te bekijken. Tijdens de belevenissen krijgen de deelnemers een korte enquête over het Flevolands erfgoed.

Erfgoedpop-up’s zijn onderdeel van de uitwerking van de opgave ‘Het verhaal van Flevoland’, één van de zeven opgaven uit de Omgevingsvisie FlevolandStraks. In de opgave ‘Het verhaal van Flevoland’ staat de eigenheid van de provincie centraal. Wat kenmerkt ons, wat is typisch Flevolands, wat bindt ons als Flevolanders?

Het organiseren van de erfgoedpop-up’s is een middel om hierop antwoord op te krijgen. De resultaten worden benut om de koers van het beleid voor erfgoed, dat wil zeggen archeologie, cultuurhistorie, landschap en immaterieel erfgoed, voor de komende periode te bepalen.