Debatprogramma 'Kwesties' zondag live vanuit Urk

URK - In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen reist het debatprogramma Kwesties (NTR) deze zondag af naar Urk. Wat voor rol speelt de Urker identiteit tijdens de verkiezingen op 21 maart? En is er wel plek voor andersdenkenden in deze gemeente?

Urk is een kerkelijke gemeente, waar zondagsrust voor vele inwoners nog heilig is. Ze spreken het Urkers dialect, zingen hun eigen volkslied en hebben de grootste vissersvloot van Nederland. De Urker identiteit lijkt voor veel inwoners erg belangrijk te zijn. Wat als je als inwoner de Urker identiteit niet erkent? Kun je dan wel meedraaien in die gemeenschap?

De eeuwenoude tradities, de taal en klederdracht in Urk zorgen voor een grote populariteit onder internationale toeristen. De toeristische sector wil een paar miljoen uittrekken voor de bouw van hotels en de aanleg van recreatieparken. De lokale SGP-jongeren willen voor de komende verkiezingen een stop zien op de groei van toerisme, omdat ze het gevoel hebben dat ze Urk willen behouden zoals het altijd is geweest. Wat moet er met het toerisme gebeuren op Urk?

In het kader van de Urker identiteit reist 'Kwesties' deze week af naar dit vissersdorp, waar een reportage opgenomen wordt met lokale politieke partijen en waar Marianne van den Anker zondagavond live op NPO Radio 1 in gesprek gaat met inwoners. Moet elke Urker trots zijn op de Urker cultuur en het Urker erfgoed? Is het wel een goed idee om straatnamen naar omstreden zeehelden te vernoemen?

Marianne van den Anker praat met Anneke van Urk (al 54 jaar bewoner van Urk) en Chris Kramer (zijn hele leven bewoner van Urk en visser).