Flevolanders hebben het minst haast met invullen belastingaangifte

EMMELOORD - Flevolanders zijn het minst voornemend om hun belastingaangifte aan het begin van de aangifteperiode in te vullen. Driekwart van de Flevolanders wil dit kort na 1 maart doen, het laagste percentage van alle provincies. Op landelijk niveau deelt ruim 80 procent dit voornemen.

Dit blijkt uit onderzoek onder mensen die zelf de aangifte invullen.

Op landelijk niveau is het opvallend dat mannen het moment van aangifte doen vaker laten afhangen van externe factoren. Zo’n één op de tien mannen zegt hun aangifte te doen wanneer er niets op TV is of bij slecht weer. 14,5 procent van de particulieren zegt zijn belastingaangifte te laten liggen tot het laatste moment.Aangifte doenAangifte doen is zo eenvoudig dat de meerderheid van de Nederlanders (57,8 procent) er niet tegenop ziet. Wel blijkt dat 42 procent van de mensen meer opziet tegen de belastingaangifte wanneer er iets belangrijks is veranderd in hun persoonlijke situatie, zoals samenwonen, een huis kopen of een scheiding. Mede vanwege de vooraf ingevulde gegevens is 57 procent van de mensen binnen een uur klaar met de aangifte.Campagne BelastingdienstDit jaar nodigt de Belastingdienst 6,7 miljoen particulieren uit om aangifte te doen over het belastingjaar 2017. Om hierbij te helpen, voert de Belastingdienst campagne. Centraal staat de website Belastingdienst.nl/aangifte met begrijpelijke informatie over de belastingaangifte en de voorbereiding hierop. Zo vind je er de aangiftechecklist en concrete tips gericht op lastige zaken in de aangifte op levensmomenten zoals scheiden, ziekte (specifieke zorgkosten), ondernemerschap en het kopen van een woning.

Het onderzoek is van 30 januari tot en met 5 februari 2018 uitgevoerd door PanelWizard in opdracht van de Belastingdienst. Aan het onderzoek namen 1.039 aangifteplichtige respondenten deel vanaf 18 jaar die zelf hun belastingaangifte doen.