Uit de BAN

Emmeloord - Deze week zag ik een interview met de Nederlandse rapper Ronnie Flex nadat bekend was geworden dat hij ambassadeur van de vrijheid was geworden. Hoewel ik geen persoonlijke affiniteit heb met het genre is ‘een rap’ wel een ultieme uiting van vrijheid van meningsuiting en geeft het een stem aan de gevoelens van veel Nederlanders van verschillende pluimage.

Het is belangrijk ons te beseffen hoe belangrijk vrijheid is om te kunnen zeggen wat je denkt, zeker in deze tijd waarin vrijheid voor lief wordt genomen. Het is belangrijk te weten dat vrijheid een werkwoord is en dat je eigen vrijheid wordt beperkt door het recht van vrijheid van anderen. Wederzijds respect is hiervoor de basis.

Onze vrijheid ligt verankerd in ons democratisch bestel en wordt geborgd door onze verbondenheid met andere landen in organisaties als de NAVO en de EU. De democratie is van iedereen en dat betekent dat iedereen moet participeren in die democratie; niet alleen door van de vrijheden die dit met zich meebrengt te genieten maar ook door gebruik te maken van het recht om te stemmen. Het vertrouwen in de politiek en politici neemt af maar aan wie is dat te wijten? Heeft het ook niet te maken met de nonchalance van de kiezers als wij ons onvoldoende verdiepen in waar een politieke partij voor staat? Welke oplossingen ze bieden? Krijgen we niet wat we verdienen?

De gemeenteraadsverkiezingen staan voor de deur en we moeten een keuze maken welke partijen in onze gemeente het nieuwe college gaan vormen en welke samenstelling de gemeenteraad heeft. De huidige tijd noodzaakt heldere keuzes van het college op thema’s als onderwijs en arbeidsmarkt, duurzaamheid en circulariteit, bereikbaarheid en bestemming buitengebied. Het is voor het bedrijfsleven en alles wat daarmee annex is belangrijk goed te weten wat de politieke partijen willen op genoemde thema’s, ze daarover aan de tand te voelen en maximale invloed te hebben op de uitkomst van de verkiezing.

Vrijheid is een verworvenheid maar je moet het wel verdienen, onze samenleving verdient participatie en betrokkenheid van ons allemaal. Ik roep ondernemers dan ook op om op 8 maart hun betrokkenheid te tonen door massaal naar het Voorhuijs te komen en respect te tonen voor de democratie en politici, het politieke debat aan te gaan zodat we duidelijk laten zien wie ze vertegenwoordigen en welke opdracht ze meekrijgen. Tenslotte wil ik u nog het volgende meegeven; Als we kiezen wat we kozen dan krijgen we wat we kregen!